Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw op Texel in 2011 - deel 2

Napoleon na 200 jaar terug op Texels fort

Den Burg - (21 juli). Behalve rust, ruimte en natuur heeft Texel nog veel meer te bieden. Het reeds veelzijdige aanbod is in 2011 nog verder uitgebreid. Bijzonder is het bezoek van 'Napoleon' aan het historische fort De Schans.

Texeltour 360 graden. Alvast een kijkje nemen op Texel? Sinds kort kan men Texel in 360 graden foto's bekijken via de website www.texel.net van VVV Texel of via www.texeltoer.nl.

Fietsen door maïsdoolhof. Texel heeft tot eind oktober een bijzondere attractie: een maïsdoolhof waar je op de fiets doorheen kunt dwalen. Wandelaars en fietsers hebben hun eigen route, zodat ze niet op elkaar botsen. Met zo'n 135 km fietspad is Texel een echt fietseiland, dus daar past dit speciaal ontworpen doolhof perfect bij.

Kindermenuvrije maand. Kinderen kunnen in september voor de halve prijs een 'echt' diner bestellen in Texelse restaurants. Zo hoeven ze niet perse een standaard kindermenu met patat, kipnuggets en appelmoes voorgeschoteld te krijgen.

Napoleon-herdenking. Op 16 oktober is het precies twee eeuwen geleden dat Napoleon Bonaparte een bezoek bracht aan Texel. Op die dag wordt deze historische gebeurtenis nagespeeld op fort De Schans (Oudeschild), dat in opdracht van Napoleon was versterkt. Ook inspecteerde de Franse keizer de twee steunforten die hij op Texel had laten bouwen. Hiermee wilde hij een invasie van de Engelsen voorkomen. In de herfstvakantie zijn er speciale rondleidingen op fort De Schans (data komen op www.texelsmaritiem.nl). Het juist gerestaureerde steunfort Lunette is nu vrij toegankelijk voor publiek. In het Maritiem & Jutters Museum te Oudeschild is tot 1 november een expositie gewijd aan het hoge bezoek.

Natuurgebied Utopia en vogeltrek. Vanaf mei is Texel door herinrichting van agrarisch land een nieuw natuurgebied rijker: Utopia. Dit ligt aan de Waddenzeekust en biedt broed- en trekvogels een plek om uit te rusten. Van augustus tot oktober verzamelen miljoenen vogels zich op het wad bij Texel om richting het warme zuiden te vliegen.

Nacht van de nacht. Op Texel kun je nog echt ervaren wat duisternis is. In heldere nachten zijn met het blote oog duizenden sterren te zien. Rond de jaarlijkse 'Nacht van de nacht' (29 oktober) zijn er verschillende activiteiten. Volkssterrenwacht De Jager houdt kijkavonden en in Ecomare is een expositie met als thema 'Nacht op Texel'.

Zeehondenopvang vernieuwd. De zeehondenopvang in Ecomare wordt vernieuwd. Door de aanleg van nieuwe bassins is veel meer van de zeehonden te zien, ook onder water. De zeehonden krijgen veel extra zwemruimte en er zijn meer activiteiten, zoals waterjets. De nieuwbouw wordt in fases opgeleverd, maar voor het publiek is het nu al aantrekkelijk.

Gouden Eeuw herleeft. Dichtbij de haven van Oudeschild verrijst een opvallend expositie- annex entreegebouw van het Maritiem & Jutters Museum. Hier komt de magnifieke maquette (18 x 4 m) van de Rede van Texel in de zeventiende eeuw. Gereed eind 2011.

Zo Texels. Het eiland op een bijzondere wijze ervaren door middel van unieke belevenissen en inspirerende ontmoetingen. 'Zo Texels', begin 2011 geïntroduceerd, blijkt aan te slaan bij logiesverstrekkers en gasten. Het verfrissende initiatief is genomineerd voor de Rob de Bes Award, de innovatieprijs van VVV Nederland. Zie www.zotexels.nl

Wegens succes geprolongeerd:

· 5-7 aug.: Body & Brein Lifestyle-festival op het strand met wereldrecordpoging pootjebaden, allerlei sportieve activiteiten, demo's en workshops van (inter)nationale toppers, dans en muziek
· 7 aug.: Eagles Summer Event Westernpaarden-festival
· 5 sept. Texelse schapenfokdag grote jaarlijkse keuring in Den Burg
· 9-11 sept.: Texel Culinair Eetfestijn met veel lokale gerechten in badplaats De Koog
· 25 sept.: Texel Halve Marathon met start vanaf de veerboot
· 12 dec.: Ouwe Sunderklaas Traditioneel Texels feest met voorstellingen over het afgelopen jaar Kerst - Nieuwjaar: Open Atelierroute van de Texelse kunstenaarsvereniging Zout.