Ingezonden persbericht


Persbericht Kustwacht en Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

Scheepslading verloren, bootje van een scoutingvereniging omgeslagen

Ook vandaag kenmerkte het weer zich weer door harde wind en regen. Op de Noordzee, boven de Waddeneilanden, heeft de onder Maltese vlag varende coaster RIG scheepslading verloren. Het gaat hierbij om 15 a 20 pakketten hout. Door het Kustwachtcentrum is het Kustwachtvliegtuig ingezet om de pakketten te lokaliseren.

Op het Gooimeer is zondagochtend een bootje van een scoutingvereniging omgeslagen. 7 kinderen en een begeleider raakten hierbij te water. Door reddingboten van Reddingsbrigade Blaricum en het KNRM reddingstation Huizen is hulp verleend. Ook particuliere bergingsvaartuigen zijn ter plaatse gegaan. De drenkelingen zijn in Almere aan land gebracht en maken het goed.

Op het IJsselmeer maakte zondagmiddag een zeilcharter, met 24 personen aan boord, water. De zeilcharter voer op zo'n 5 kilometer zuidwest van Stavoren. Door het Kustwachtcentrum zijn de KNRM reddingboten van Den Oever, Hindeloopen en Enkhuizen gealarmeerd en ingezet. Met pompen bleek het mogelijk het binnenkomende water voor te blijven. De zeilcharter is onder begeleiding van de reddingboten de haven van Makkum binnengelopen. Aldaar is de zeilcharter door een gereedstaande kraan uit het water gehaald. Waardoor de zeilcharter water maakte is nog onbekend.

Momenteel wordt door de KNRM reddingboot van Hoek van Holland een medische evacuatie uitgevoerd op de Noordzee. Aan boord van een Zweedse vrachtvaarder heeft een bemanningslid brandwonden opgelopen. De betreffende vrachtvaarder voer ten tijde van de melding op zo'n 55 kilometer zuidwest van Hoek van Holland.

In het gehele weekeinde - van vrijdag 22 juli tot en met zondag 24 juli - hebben zich in totaal 37 zogenoemde Search And Rescue (SAR)incidenten voorgedaan. De meeste incidenten waren op de zogenoemde Ruime Binnenwateren. Dit zijn de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, de Randmeren en de Zeeuwse - en Zuid Hollandse Stromen.


---