Nederlandse Tafeltennisbond


Britt Eerland legt beslag op twee bronzen medailles bij EK-jeugd 2011

24-7-2011

Britt Eerland heeft bij de Europese jeugdkampioenschappen 2011 beslag gelegd op twee bronzen medailles. De 17-jarige Schiedamse eindigde zowel in het enkelspel als dubbelspel bij de meisjes junioren op de derde plaats. In het Russische Kazan moest de Nederlandse de zege in de halve finale van het enkelspel na zeven spannende games aan de Roemeense Bernadette Szocs laten.

Britt Eerland verlaat het Russische Kazan met twee knappe bronzen medailles bij de EK-jeugd. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

De halve finale was een mooi affiche tussen de kampioenen van 2010 onder 18 jaar (Eerland) en onder 15 jaar (Szocs). De Roemeense behaalde in 2011 de beste resultaten van alle Europese jeugdspeelsters en drong zelfs door tot de top-honderd van de wereldranglijst. Desondanks heeft Eerland in onderlinge duels een positieve balans.

Ook in Kazan begon de Nederlandse goed met een 2-1 voorsprong. Tot aan een 8-6 voorsprong had Eerland in de vijfde games steeds een voordelige marge gehad. Toch was het Szocs die met de gamewinst aan de haal ging. In de zesde game liet de Oranjespeelster zien niet uit het lood geslagen te zijn en liep snel uit via 5-1 naar 7-3. Ook nu beet Szocs zich vast in de partij en kwam uiteindelijk terug tot 9-9. Bij 9-10 kreeg ze zelfs een matchpoint. Eerland werkte het weg en toonde mentale veerkracht met alsnog een 12-10 zege.

In de zevende game was het deze keer niet Eerland die uitmuntend van start ging. Al snel keek ze tegen een 1-7 achterstand aan, maar vocht nog terug tot 7-9. De Roemeense liet zich echter niet tweemaal verrassen en pakte met 7-11 een ticket voor de finale. ,,Eerland heeft een geweldig toernooi gespeeld met zelfs een nog hoger niveau dan vorig jaar'', keek NTTB technisch directeur Achim Sialino tevreden terug. ,,De medailles geven haar niveau in Europa aan en in het enkelspel heeft ze daarnaast boven haar plaatsing gepresteerd.''

Met medailles doelde Sialino op de eveneens bronzen kleur in het dubbelspel. Samen met de Hongaarse Dora Madarasz kwam Eerland uit in de halve finale van het dubbelspel tegen de Roemeens-Servische combinatie Irina Ciobanu/Anelija Lupulesku. Na een makkelijke openingsgame (11-5) moesten Madarasz en Eerland de partij na drie games met miniem verschil (11-13 11-13 9-11) inleveren.

De medaille van Britt Eerland is pas de negende in het enkelspel op een EK-jeugd in de NTTB-historie. Van de negen heeft Bettine Vriesekoop er vier (1e in 1977 en 1979, 3e in 1976 en 1978) op haar naam. De vijf andere gewonnen medailles zijn van Eerland (2010, 1e bij de junioren; 2011, 3e bij de junioren), Patricia de Groot (1984, 3e bij de cadetten), Danny Heister (1989, 3e bij de junioren) en Jörg de Cock (1996, 3e bij de junioren).

Tweet

Programma & Uitslagen enkelspel/dubbelspel/gemengd dubbelspel

Bekijk alle gedetailleerde uitslagen en het programma op www.nttb.nl/ejk.

NTTB/HH