Ingezonden persbericht


Zondag 24 juli, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 euro / 12 euro
Musica Temprana o.l.v. Adrián Rodríguez Van der Spoel (Spanje) Dentro en el vergel - van veldslagen en liefdeslabyrinthen Een programma met Spaanse renaissancemuziek
In dit programma bericht Musica Temprana van het slagveld, maar ook vanuit de labyrinthen van de hoofse liefde. Voor het publiek klinken nooit gehoorde canciones, villancicos en romances: 16de eeuwse Spaanse liederen, die de adel moed inspraken voor het gevecht, hun licht lieten schijnen op de actualiteit of lieten wegdromen in de liefde. Op nu eens melancholieke, dan weer buitengewoon levendige en komische wijze, vertolkt Música Temprana het repertoire uit deze tijden, gekenmerkt door teksten van hoog literair gehalte en muziek van ongekende poëtische eenvoud en schoonheid. Al deze muziek ontstond in tijden dat Spanje een politieke, economische en religieuze grootmacht was. Die heerschappij ging gepaard met de harde hand van katholieke koningen, die vochten tegen de Arabieren, die joden verdreven en de inquisitie instelden. Met de liedboeken van Palacio, Colombina, Segovia en Uppsala als bron, heeft Música Temprana een adembenemend programma ontwikkeld.

Bezetting:
Luciana Cueto -zang Adrián Rodríguez Van der Spoel -zang en renaissance-gitaar Nick Milne -vihuela de arco Cathrine Bahn -vihuela de arco Regina Albanez -vihuela de mano

Zondag 31 juli, 15.30 uur
Grote Kerk Veere
Entree: 15 euro / 12 euro
René Eckhardt (piano)
met de complete Préludes van Claude Debussy
Aan het eind van wat me maar gemakshalve de klassieke periode zullen noemen en aan het begin van de moderne tijd, componeerde de Franse componist Claude Debussy een van de mooiste en fantasierijkste werken aller tijden, in alle opzichten een modern-klassieker, een werk dat in geen platenkast mag ontbreken en dat toch slechts hoogstzelden uitgevoerd wordt. De twee boeken met ieder twaalf Préludes voor piano die hij tussen 1909 en 1913 componeerde vormen een hoogtepunt in de pianoliteratuur.Ze getuigen van een enorme verbeeldingskracht, schoonheid en originaliteit. De vele verwijzingen naar schilderkunst, mythologie, humor, natuur, literatuur en dans maken Debussy's Préludes een feest voor zinnen en geest. Pianist René Eckhardt neemt de integrale uitvoering van dit magistrale werk op zich en dat klinkt erger als het is, slechts 2 x 40 minuten, een normale concert-lengte derhalve. Eckhardt, leerling van o.a. Geoffrey Madge, maakt deel uit van het Asko/Schönberg Ensemble, is daarnaast een veelgevraagd solist, met name bij de uitvoering van hedendaags werk, en heeft een inmiddels een indrukwekkende discografie op zijn naam staan, met een monumentale uitvoering van de 'Concord Sonata' van Charles Ives (een 10 in Luister voor de 'superieure uitvoering') en recentelijk het complete pianowerk van de grote Nederlandse componist, Ton de Leeuw, welke bekroond werd met een Edison Klassiek. Een concert voor fijnproevers en dat zouden er in dit geval veel moeten zijn.

Zondag 7 augustus, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 20 euro / 15 euro
Atrium String Quartet met Misha Fomin (piano) (Rusland) Met pianokwintetten van Elgar en Sjostakovitsj
In de eerste week van augustus is het vermaarde Atrium strijkkwartet actief op het Orlando Festival in Kerkrade, het oudste kamermuziekfestival van Nederland, vernoemd naar het legendarische kwartet. Het bleek gemakkelijker dan gedacht dit Russische kwartet naar Zeeland te halen, samen met hun landgenoot, pianist Misha Fomin. Er staan twee 20e eeuwse meesterwerken op de lessenaar. Het laatromantische werk van Elgar staat in schril contrast met het werk van Sjostakovitsj. Elgar componeerde zijn pianokwintet in de prachtige zomer van 1918, omgeven door de vredige natuur van Sussex. Het pianokwintet van Sjostakovitsj kwam tot stand in de zomer van 1940, het begin van de tweede Wereldoorlog. Het Atrium strijkkwartet bestaat al ruim 10 jaar, maar wordt nog steeds als jong en dynamisch aangemerkt en terecht, gelet op hun concerten, waarin emotie, intellect en virtuositeit een vruchtbare verbinding aangaan. Het kwartet heeft grote internationale prijzen op haar naam staan, zoals de strijkkwartet-competities van London (2003) en Bordeaux (2007). Het kwartet werd in haar loopbaan begeleid door niet de minsten, zoals Stefan Metz van Orlando, notabene in Nederland, en leden van andere, ook niet onbelangrijke strijkkwartetten (Alban Berg, Vermeer, Tokyo e.a.). Ook pianist Misha Fomin heeft een Nederlandse connectie, in de zin dat hij niet enkel in Moskou studeerde, maar ook in Weimar en Amsterdam. Met name zijn vertolkingen van Chopin zijn spraakmakend, goed gedocumenteerd op cd en met grote regelmaat gebracht in de grote concertzalen van de wereld, zoals het Concertgebouw te Amsterdam, de Weense Musikverein en Carnegie Hall te New York. Niet de minsten dus deze middag, laat de kans om deze Russische talenten aan het werk te zien, niet aan u voorbijgaan. Uit de pers:
"A beautifully balanced group with a fine, burnished tone and excellent blend" The Strad