Gemeente Sint-Oedenrode


Persberichten


¿Mannen maken kans op een ballonvaart

GGD vaccineert mannen tegen hepatitis B op Roze Maandag

GGD Hart voor Brabant vaccineert tijdens de Tilburgse Kermis op Roze Maandag, 25 juli, gratis mannen die seks hebben met mannen (MSM) tegen Hepatitis B. De GGD hoopt zoveel mogelijk MSM te bereiken, omdat zij een verhoogd risico lopen op Hepatitis B. De gele GGD-bus staat op de Spoorlaan aan de stationszijde. Samen met Stichting Roze Maandag verloot de GGD een ballonvaart over de kermis onder mannen die daar hun eerste vaccinatie halen.der de mannen d

Vanaf 13.00 uur zijn de mannen welkom voor de vaccinatie. Maar ook voor informatie over soa en het gratis soa-onderzoek. Deze actie komt voort uit een landelijke campagne van het Ministerie van VWS, gecoördineerd door het RIVM/CIb.

Over hepatitis B

Onbeschermd seksueel contact kan Hepatitis B overdragen. Deze soa (seksueel overdraagbare aandoening) komt meer voor bij MSM. Hepatitis B kan leiden tot ontstekingen aan de lever, de werking ervan neemt af en de kans op leverkanker wordt groter. Het komt voor dat mensen geen klachten hebben, maar wel besmet zijn, Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, kunnen ze het virus verspreiden. Hepatitis B is erg besmettelijk: het zit zowel in bloed, sperma als voorvocht. Zelfs het gezamenlijk gebruik van tandenborstels en scheermesjes kan het virus overbrengen. Maar bijvoorbeeld ook tongzoenen, als er bloed in het speeksel zit, bijvoorbeeld bij bloedend tandvlees. Veilig vrijen met condoom is dus niet voldoende: alleen een volledige vaccinatie beschermt.

Volledige vaccinatie

Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken. De GGD'en werken met één systeem waardoor cliënten niet gebonden zijn aan één GGD. Het is dus mogelijk om de drie prikken bij verschillende GGD'en te halen. Tussen de eerste en de tweede prik zit een periode van één maand. Tussen de tweede en de derde prik moet minimaal vijf maanden zitten. Alleen dan is de vaccinatie volledig en biedt die bescherming voor minimaal twintig jaar.