Gemeente Hellevoetsluis


Joodse oorlogslachtoffers herdacht op Voorne-Putten

Op maandag 25 juli zullen in Brielle, Heenvliet, Oostvoorne en Hellevoetsluis 45 Joodse streekgenoten worden herdacht door plaatsing van een Stolpersteine in het trottoir voor de woning van hun laatste woonadres.

De kunstenaar Gunter Demnig (1947), die de Stolpersteine (struikelsteen) heeft bedacht, zal de stenen in de trottoirs aanbrengen. Ze zijn niet bedoeld om letterlijk over te struikelen, maar figuurlijk met hoofd en hart. Ze vormen een tastbare herinnering aan de Joden die nooit terugkeerden uit de vernietigingskampen.

Inmiddels zijn al meer dan 25.000 Stolpersteine gelegd op vele plekken in Europa. De Stolpersteine zijn 10 x 10 cm en hebben bovenop een messing plaatje met daarin de gegevens gegraveerd van de Joodse bewoner van het bewuste adres, die in een van de concentratiekampen is omgekomen. Op 27 april 2011 zijn in Rotterdam 34 stenen gelegd. Zo ook in andere plaatsen in Nederland. Volgend jaar zullen in het voorjaar Spijkenisse en Zuidland aan de beurt komen.

Op Voorne zal het leggen van de stenen een officieel moment zijn met familieleden van de slachtoffers, openbare bestuurders en aangevuld met de leden van de plaatselijke werkgroep, die dit tot stand heeft weten te brengen. Iedereen is welkom de plaatsing bij te wonen. Onderstaand treft u een tijdschema aan waar en hoe laat het plaats zal vinden in uw gemeente.

Voor de basisscholen op Voorne zijn lesbrieven gemaakt, waarin het verhaal verteld wordt van de jonge Joodse scholieren Ben Wessels en Kitty Katan, die het lot troffen te worden gedeporteerd naar de vernietigingskampen. U kunt deze vinden op
www.sjoelbrielle.nl/lesbrieven/
Meer informatie over de Stolpersteine kunt vinden via Google en YouTube.

07/15/2011