Gemeente Dongeradeel



Historische vloot in Dokkum op maandag 25 juli

Van 21 tot 25 juli 2011 vaart een vloot van 200 historische vaartuigen van door Friesland.

De deelnemers zijn lid van de LVBHB, de vereniging het Historisch Bedrijfsvaartuig. Dit is de grootste behoudsorganisatie in Nederland op het vlak van varend erfgoed (www.lvbhb.nl). De aangesloten schepen zijn alle voormalige bedrijfsvaartuigen, nu in handen van pariculieren die ze met bloed, zweet en tranen in de vaart houden.

Na IJlst, Sneek en Leeuwarden vaart een deel van de vloot op maandag 25 juli door naar Dokkum. In ieder geval gaat het om 50 schepen, maar dit aantal kan gemakkelijk nog oplopen tot wel 80 stuks. Het bekijken van een dergelijke vloot historische schepen is op zich al de moeite waard, ook als er niets op of om de schepen zou gebeuren. Maar dat laatste is niet geval. Een flink aantal schepen is te bezichtigen. Als men het signaal "WOLKOM" ziet, kan men aan boord een kijkje nemen. De trotse schipper laat de bijzondere machinekamer of originele roef in zijn schip zien.

Op dinsdag 26 juli vaart de vloot door naar het Lauwersmeer, waar een deel het wad op gaat en de rest via Groningen richting Leer in Duitsland vaart.