Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 22 juli 2011 Nr. 187

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 30 en 31

Geloof & 'n Hoop Liefde, maandag 25 juli, 11.25 uur, Nederland 2 In elke aflevering van Geloof & 'n Hoop Liefde toont het programma drie portretten van bijzondere mensen die op inspirerende wijze de drie hoofdonderwerpen van het geloof vertegenwoordigen, namelijk Geloof, Hoop en Liefde.

Hoe is het toch met..., maandag 25 juli, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met... gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

God in de Lage Landen, maandag 25 juli, 19.12 uur, Nederland 2 God in het klooster
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen.

In de tweede aflevering van God in de Lage Landen vertelt presentator Ernst Daniël Smid over de invloed van kloosters op onze samenleving. In het begin van de twaalfde eeuw is het christendom de enige godsdienst van de lage landen. Overal schieten kloosters als paddenstoelen uit de grond. Deze kloosters worden centra van economie en werkgelegenheid. Norbert van Gennep is een Limburger. Na een bizar voorval trekt Norbert zich in het jaar 1114 terug in een Benedictijns klooster. Maar uit onvrede besluit hij het klooster te verlaten en wordt hij zelf de stichter van een kloosterorde, de Norbertijnen. Met hun strakke leefritme van werken en bidden hebben de monniken ons land vorm gegeven. Zij hebben kanalen gegraven, dijken gebouwd, grond ontgonnen en bij gebrek aan schoon drinkwater zorgden zij voor het schuimend alternatief: bier. De kloosterlingen volgden de leefregel van hun oprichter. Zo schreef de abt Benedictus een regel voor zijn monniken, die tegenwoordig erg populair is bij managers. Oud CNV-voorzitter Doekle Terpstra heeft op een bijzondere plek en tijd om zich dagelijks te laten inspireren door de regel van Benedictus: de file, in zijn rijdende klooster, de auto.

In het hoge Noorden van Nederland gaan we met curator Ies de Boer op zoek naar de overblijfselen van het grootste, Middeleeuwse klooster van Noordwest Europa in het Groningse Aduard. Dit Norbetijner klooster bezat duizenden hectare land en dreef handel met heel Europa. Inmiddels sterven de kloosters letterlijk uit, maar in België inspecteert abt Manu van de Abdij van Westvleteren samen met architect Bob van Reeth de bouwwerkzaamheden bij een nieuw klooster, dat de komende vierhonderd jaar stevig overeind moet blijven staan.

De Straatdokter, maandag 25 juli, 19.25 uur, Nederland 1 In deze aflevering van de Straatdokter maken we kennis met dokter Marcel Slockers, die als huisarts in Rotterdam werkt en één avond per week spreekuur houdt in de opvang voor dak- en thuislozen in Rotterdam Havenzicht. Hier wordt behalve nachtopvang ook medische zorg geboden en dat is hard nodig. De eerste behandeling is die van de heer Garcia, die zo veel gelopen heeft, dat hij loopvoeten heeft opgelopen. Dat een pedicurebehandeling voor dak- en thuislozen geen overbodige luxe is, zien we als Stefans voeten onder handen worden genomen door pedicure Norma. Marcel krijgt een zwangere Roemeense straatkrantverkoopster op bezoek, die geen plaats heeft om te bevallen en geen geld heeft voor zwangerschapsverlof. Straatverpleegkundige Frans gaat op bezoek bij een geïmproviseerde tent, die als schuilplaats dient voor ene dakloze. En Johan komt bij Marcel. Hij is alcoholist en heeft last van zijn longen. Verder maken we kennis met Lionel, die altijd opgewekt is en zien we hoe Hans Roelandse een rondleiding krijgt door Havenzicht, wat voorlopig zijn thuis zal zijn.

Onverwacht Bezoek, maandag 25 juli, 20.25 uur, Nederland 1

In deze aflevering van Onverwacht Bezoek neemt Marion ons mee naar Bregje van den Elshout (34), een bijzondere vrouw die in Peru de stichting "Muchas Manos" heeft opgericht. Bregje zet zich in voor Peruaanse vrouwen van alle leeftijden met verschillende problemen, om ervoor te zorgen dat de vrouwen onafhankelijker worden. Ze leven vaak onder schrijnende omstandigheden en dat laat Marion niet onberoerd. Net als Bregje, lijdt ook zus Karlijn van den Elshout (28) aan de ziekte van Crohn. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Karlijn nog nooit haar zus heeft kunnen opzoeken. Dat gaat nu eindelijk gebeuren en Bregje weet niet wat ze ziet.

Het Familiediner, maandag 25 juli, 22.10 uur, Nederland 1 Linda ziet het allemaal met lede ogen aan: al 15 jaar heeft haar vader Rob (47) geen contact meer met opa Bert (72). De bom barstte in een brief. Bert schreef dat hij zijn zoon nooit meer wilde zien. Het conflict begon toen Bert hertrouwde. Rob en zijn stiefmoeder konden het niet goed vinden. Ze deden allebei hun best, maar toch ontstonden er steeds meer irritaties. Tot Bert er genoeg van had en op een kwade dag de brief schreef. Daarna komen vader en zoon elkaar nog één keer tegen. Nog niet zo lang geleden, ziet Bert zijn zoon op een ladder staan. Ze wisselen wat beleefdheden uit en gaan vervolgens elk weer hun eigen weg. Tot grote frustratie van Linda, die als enige van dichtbij meemaakt hoe zowel haar vader als haar opa elkaar missen. Ze neemt een besluit: ze schakelt Het Familiediner in. En nu is het aan Bert van Leeuwen om vader en zoon weer aan het verzoeningsdiner te krijgen.

Hoe is het toch met..., dinsdag 26 juli, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met... gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Bestemming Onbekend, dinsdag 26 juli, 21.35 uur, Nederland 3 De wereld van Thaise prostituees, exotische ziekten en de achterwijken van Los Angeles werd de vakantiebestemming van veertien Nederlandse jongeren. Zij deden mee met Bestemming Onbekend.

Klaas van Kruistum ging in Groningen, Amsterdam, Brabant, Friesland en Rotterdam de straat op en boodt jongeren een reis aan met onbekende bestemming. Een reis om nooit te vergeten. Veertien van hen grepen de uitdaging aan en gingen na aankomst op bestemming een week lang aan de slag in een sloppenwijk, tentenkamp of seksindustrie.

Bloed, zweet en tranen vloeiden rijkelijk. Moe maar voldaan hebben ze de reis doorstaan. Maar hoe is het nu met Rosi, Nicky, Erwin, Marvin, Jonathan, Ryan, Lisa, Anne, Mark, Mike, Angela, Steffany, Simone en Anna? Was het een 'life changing experience' een reis om nooit te vergeten?

Op Eindhoven airport spreekt Klaas met Mike over hoe hij stopte met blowen. Met Steffany hoe haar kijk op haarzelf en de wereld veranderd is. Over hoe helpen je leven verrijkt en hoe heerlijk het is om weer terug in Nederland te zijn. Daarnaast komen alle leukste, heftigste, mooiste en indringenste momenten van de serie terug.

Juliana, dinsdag 26 juli, 22.05 uur, Nederland 1
Greet Hofmans
Tot groot verdriet van Juliana gaat de regering over tot nieuwe politionele acties. Uiteindelijk wordt Indonesië onafhankelijk onder Juliana's regering en wenst zij de Indonesiërs in 1949 vrede tijdens haar kersttoespraak. Juliana's opvattingen over mensenrechten en wereldvrede worden door de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd steeds krachtiger. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog keert ze zich fel tegen organisaties en mensen die ze beschouwt als de oorlogshitsers van de wereld. Ze drijft haar regeringen - en haar echtgenoot - tot wanhoop met haar pacifistische toespraken in de VS (waarbij ze de acties van de NAVO vergelijkt met de expansiedrift van het Romeinse Rijk) en haar weigering oorlogsmisdadigers te laten executeren.

Tegelijkertijd is Juliana mateloos populair. Dat blijkt nog maar eens tijdens haar optreden bij de watersnoodramp. Het huwelijk tussen Juliana en Bernhard verslechtert in deze jaren dramatisch: het verdriet om Marijkes ziekte drijft hen uit elkaar en ze hebben grote meningsverschillen over politieke en persoonlijke zaken. Bernhard, die bepaald militaristisch is en een sterke aanhanger van de NAVO, begint Greet Hofmans als de belangrijkste veroorzaker van Juliana's spirituele pacifisme te zien en wil haar weg hebben. Paleis Soestdijk wordt in tweeën gedeeld: de ene helft voor Juliana, de andere helft voor Bernhard. Ze communiceren door middel van briefjes. Juliana is echter niet van plan haar vriendschap met Greet Hofmans op te geven. Hoewel Juliana zich als koningin sterk voelt, beschouwt ze zichzelf als een mislukte moeder en echtgenote. Want terwijl Juliana vrede bepleit voor de wereldbevolking, slaagt ze er niet in vrede te creëren in haar eigen huis.

Hoe is het toch met..., woensdag 27 juli, 16.10 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met... gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

The making of Life, woensdag 27 juli, 16.40 uur, Nederland 1

Reptielen en amfibieën

Nog nooit heeft iemand een Komodo-varaan gevolgd of gefilmd die op een waterbuffel aan het jagen was. Dat was de uitdaging voor cameraman Kevin Flay. Na lang wachten lukte het hem om bij een drinkplaats een varaan te filmen die een buffel beet. Hij volgde de buffel drie weken lang terwijl die door soms wel zeven varanen achterna werd gezeten. Dat betekende dat hij dicht bij de varanen moest blijven, wat erg riskant zou kunnen zijn. Het was emotioneel enorm zwaar om de buffel te volgen. Want Kevin had uiteraard met het dier te doen, dat iedere dag zwakker werd als gevolg van de gifbeet van de varaan. Toch was hij ook onder de indruk van de kracht en het charisma van de varanen. Uiteindelijk ging de buffel dood, en filmde hij hoe tien grote varanen het dier binnen vier uur naar binnen werkten tot er niets anders over was dan een stapel botten.

Upside Down, woensdag 27 juli, 19.30 uur, Nederland 3 Sebastiaan Labrie
Wat doe je als de fotograaf een shoot met jou heeft, maar weggeroepen wordt en jou achterlaat met zijn twee Down-neefjes? Neefjes, die het huis onveilig maken en jou tot het uiterste drijven. Het overkomt acteur en presentator Sebastiaan Labrie. En: stel je gaat lekker lunchen in een restaurant en iedereen staart jou aan omdat van jouw tafeltje de meest gênante boeren en winden af lijken te komen. Je schaamt je kapot, zeker als andere gasten jou erop aanspreken.

In candid-programma Upside Down halen vier jongens met Down grappen uit met bekende en onbekende Nederlanders. De verborgen camera registreert genadeloos de reacties van gasten die totaal verbouwereerd, stomverbaasd of super geïrriteerd zijn als ze door Sjoerd, Michiel, Rutger en Rick in de maling worden genomen.

Life, woensdag 27 juli, 20.30 uur, Nederland 1
Reptielen en amfibieën
Reptielen en amfibieën lijken een overblijfsel uit een ver verleden, niet aangepast aan de natuur van deze tijd. Een uiterst traag padje - amper 2,5 centimeter groot en met een springvermogen van nog geen drie centimeter - lijkt het levende bewijs dat deze groep niet meer kan meekomen. Maar plotseling geconfronteerd met een vogelspin trekt de Venezolaanse pebble toad zijn poten in en stuitert als een bal de rotshelling af. Hij is klein en licht genoeg om er zonder kleerscheuren af te komen. De groene basilisk uit Midden-Amerika is rap, maar een roofvogel is minstens even snel. De enige manier om te ontkomen is door de vogel met een schijnbeweging de verkeerde kant op te sturen en zo een paar seconden tijd te winnen. Kameleons bewegen zo traag dat ze hun prooi nooit kunnen bijbenen. Toch is het één van de succesvolste jagers uit de reptielenwereld. Ze wachten tot hun prooi binnen schootsafstand is en slaan dan hun opgerolde tong uit. In extreme slow-motion zie je dat ze met feilloze precisie kunnen mikken en hun prooi vrijwel elke keer meteen bij de kop hebben. Een van de grootste reptielen op aarde, de drie meter lange Komodo-varaan heeft een unieke jachttechniek om een kolossale waterbuffel te overmeesteren. Varanen jagen niet gezamenlijk, zoals leeuwen, maar ze omsingelen hun prooi, soms wel met twaalf man sterk. Recent is gebleken dat hun beet bijna even giftig is als die van een slang. Eén beet in de achterpoot van de buffel is al dodelijk, maar het kan weken duren voordat hij sterft. En al die tijd volgt de Komodo-varaan hem op de voet.

HollandDoc: Lost Girl, donderdag 28 juli, 22.55 uur, Nederland 2 Rebecca is licht verstandelijk gehandicapt. Ze zit tot haar achttiende in een gesloten opvanginstantie. Daarna mijdt ze de instanties zoveel mogelijk. Al snel heeft ze schulden, is ze dakloos en zwanger van haar gewelddadige vriend. Het woon- en werkproject waarvoor ze stond ingeschreven komt voor haar te laat. De beelden in Lost Girl roepen belangrijke ethische vragen op. Hoe moeten de instanties omgaan met een beperkt meisje dat een kind krijgt?

Hoe is het toch met..., vrijdag 29 juli, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met... gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden? De BN'ers in dit programma zijn Peter Jan Rens, Heer Olivier en de Ammar en Sara, de 'Ambassade kinderen'.

Checkpoint, zaterdag 30 juli, 10.30 uur, Nederland 3 Allereerst raast de achtbaan weer voorbij en gaan er gehaktballen in gedraaid worden. Daarna zullen de jongens en meiden uitmaken wie de beste coureur is. En heb je altijd al willen weten hoe filmstunts gedaan worden? Vandaag de eerste onthulling: weggeblazen worden. En is het mogelijk een eigen raket te maken en heel hoog in de lucht te schieten? Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 30 juli, 18.25 uur, Nederland 2 Johannes de Heer heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Nog dagelijks worden zijn liederen gezongen in kerken en huisgezinnen. Hij was ook degene die Nederland wakker schudde en op de komst van Jezus Christus wees. Hij is vooral ook bekend geworden door de uitgave van evangelische liederen in de naar hem genoemde zangbundel. Hij kreeg kritiek op de zangbundel, deze was inhoudelijk in literair en muzikaal opzicht onder maat, zei men. Johannes de Heer was gericht op 'de eenvoudigen': 'Gods kudde bestaat niet uit giraffen, maar uit schapen die Zijn hand wil weiden. U hangt echter de korf met voedsel zó hoog dat een eenvoudig schaap er onmogelijk bij kan' wierp hij zijn critici voor de voeten. Deze uitzending is speciaal gewijd aan de liederen uit zijn bundel.

De Hofleveranciers, zaterdag 30 juli, 19.25 uur, Nederland 2 In de laatste aflevering o.a. Colinda Prins, die als hulp in de keuken en in de linnenkamer werkte en vanaf haar oude werkplek terugblikt. Frits Kroymans vertelt over de Ferrari's die hij aan liefhebber prins Bernhard leverde. En Jean Heijl mag een kijkje nemen in de filmzaal van Paleis Soestdijk. Voor het eerst ziet hij de plek waarvoor hij jarenlang de filmblikken aan kwam leveren.

In het programma De Hofleveranciers komen mensen en bedrijven aan het woord, die hun diensten hebben verleend aan paleis Soestdijk. Aan de hand van anekdotes en overleveringen blikken zij terug op een bewogen periode, waarin koningin en latere prinses Juliana en prins Bernhard de spil vormen van het paleis.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 31 juli, 9.20 uur, Nederland 1 In deze tweede uitzending vanaf de christelijke camping 'De Betteld', gaat ds. Jan Peter Kruiger aan de slag met Hans en Geertje van der Kam. Hij helpt ze met het inrichten van een chalet dat daarna in de verkoop gaat. Hans en Geertje werken als vrijwilliger op de camping en kopen voor de Betteld tweedehands chalets op, die ze nieuw inrichten en weer verkopen. Zo komen er nieuwe gasten naar de camping. Hans en Geertje doen nog veel meer voor "de Betteld". Vol passie en vanuit hun geloof. Hans vertelt ds. Jan Peter Kruiger ook over het wonder waardoor hun drive voor het werk op 'De Betteld' nog sterker werd. Zes jaar geleden werd bij Hans longkanker geconstateerd. Door de artsen was hij opgegeven. Na onder meer een gebedsgenezingdienst op de Betteld, bleken alle tumoren spoorloos verdwenen te zijn. De artsen waren verbijsterd en Hans en Geertje gingen met nieuwe energie aan het werk, voor God en voor 'De Betteld'. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang vanuit de Nicolaikerk in Utrecht.

Verborgen Verhalen, zondag 31 juli, 14.45 uur, Nederland 3

Schot in eigen doel
`Woorden hebben macht over leven en dood. Wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.¿ Spreuken 18 vers 21 Sem en Jamal zijn de topscoorders van D3. Ze doen alles samen, ze zijn de beste vrienden. Maar vandaag doet Jamal zo anders, hij heeft niet eens zin in voetbal! En als Sem keihard 'kanker' roept omdat hij een bal tegen zijn knie krijgt, loopt Jamal woedend weg. Wat is er met die jongen? Het was toch ook een waardeloos schot, dan mag je zoiets toch gewoon zeggen?

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Snuf, de hond, zondag 31 juli, 18.15 uur, Nederland 3 Snuf en de jacht op Vliegende Volckert
Tom, Mirjam en Snuf gaan op ontdekking uit en komen erachter hoe Vliegende Volckert steeds uit het moeras kan ontkomen. En, Brandenburg komt steeds dichter bij de identiteit van Vliegende Volckert. Hij ontdekt de halfondergrondse bunker waar de rover verblijft. Met hulp van Tom, Mirjam en Snuf proberen ze hem te pakken te krijgen. Lukt het ze om zijn bedoelingen te achterhalen?

Geloof & een Hoop Liefde, maandag 1 augustus, 11.25 uur, Nederland 2 In elke aflevering van Geloof & 'n Hoop Liefde toont het programma drie portretten van bijzondere mensen die op inspirerende wijze de drie hoofdonderwerpen van het geloof vertegenwoordigen, namelijk Geloof, Hoop en Liefde.

Hoe is het toch met..., maandag 1 augustus, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

God in de Lage Landen, maandag 1 augustus, 19.12 uur, Nederland 2 God in de kerk
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen.

In de derde aflevering van God in de Lage Landen vertelt Ernst Daniël Smid hoe kerktorens het Nederlandse landschap domineren. Maar langzaam verandert het huis van God tot een statussymbool voor de stad. Bisschop Jan Van Arkel vindt dat de Domtoren best wat hoger mag worden dan gepland. Geert Grote gaat in protest tegen dit dure project en schrijft het boekje Contra Turrim Traiectensem: Tegen de Toren van Utrecht. Hij vergelijkt de Dom met de Toren van Babel. De kerk wordt een drukbezochte plaats waar mensen graag gezien willen worden. Rijken kopen kerkbanken en praalgraven. In de 16e eeuw zijn veel protestanten de pracht en praal zat. Na de Beeldenstorm worden de meeste katholieke kerken hergebruikt door protestanten. De focus komt te liggen op Bijbellezing en prediking. Kerkklokken hadden een belangrijke functie. Als er iets te melden was, werden de klokken geluid. Rogier Schokker van het Utrecht Klokkenluiders Gilde legt uit wat klokgelui voor betekenis had en nog steeds heeft. De kerkklokken roepen de mensen nog wel op om naar de kerk te gaan, maar steeds minder mensen geven er gehoor aan. Tenminste niet op zondag. In de Amsterdamse Kalverstraat , dé winkelstraat van Nederland, staat de Petrus en Pauluskerk, beter bekend als De Papegaai. Met 'een kwartiertje voor God' nodigt deze kerk de winkelende mensen uit om naar binnen te komen, en dat doen ze! Wat zoeken de bezoekers hier? Ondanks de enorme terugloop in kerkgang wordt er in Oud-Beijerland een nieuwe kerk gebouwd, De Open Hof. Ontwerper Victor de Leeuw en Ina in 't Veld vertellen hoe ze deze kerk geschikt willen maken voor gelovigen en zoekenden van nu.

De Straatdokter, maandag 1 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 In De Straatdokter maken we kennis met dokter Marcel Slockers, die als huisarts in Rotterdam werkt en één avond per week spreekuur houdt in de opvang voor dak- en thuislozen in Rotterdam Havenzicht. Hier wordt behalve nachtopvang ook medische zorg geboden en dat is hard nodig. We maken kennis met de medewerkers van Havenzicht en met de bewoners, die er soms voor langere tijd verblijven. De Straatdokter maakt duidelijk, dat er nog steeds een groot probleem is als het gaat om medische hulp aan dak- en thuislozen. In deze aflevering maken we kennis met Dirk Baas, ooit iemand die veel respect afdwong, nu ernstig ziek en met nog maar één been. Hij was ooit naar Havenzicht gebracht om te sterven, maar knapt zodanig op, dat hij een nieuw gebit krijgt aangemeten. De Poolse Roman, die jaren in Nederland heeft gewerkt, is nu dakloos en heeft een longontsteking. Hij mag volgens de regeltjes niet geholpen worden, maar wat moet je doen in zo'n geval? We maken ook kennis met Margareth, die al meer dan 15 jaar wekelijks namens de Engelse Kerk fruit komt brengen. Vooral bananen zijn in trek, maar dat is begrijpelijk gezien de staat van het gebit van velen. Johan heeft een ernstige hernia en wordt door dokter Marcel onderzocht. Ook hij viel tussen de wal en het schip. Verder legt dokter Marcel uit, wat cracklongen zijn en helpt hij Peter met zijn loopvoeten.

Onverwacht Bezoek, maandag 1 augustus, 20.25 uur, Nederland 1

De 28-jarige Tamara Murris vertrekt in 2005 naar het Zuid-Afrikaanse Port Shepstone om daar als vrijwilliger in een dorpje voor HIV-positieve kinderen te werken. Omdat ze haar hart verliest aan deze kindjes, besluit ze om niet meer terug te keren naar Nederland. Haar zus Deborah de Vries-Murris (30) is door omstandigheden nog nooit bij haar zus op bezoek geweest en mist haar ontzettend, zeker na een zware periode in haar thuissituatie. Als Deborah dan eindelijk naar Afrika afreist om haar nietsvermoedende zus in de armen te sluiten, neemt ze een bijzondere verrassing mee.

Bestemming Onbekend, dinsdag 2 augustus, 21.35 uur, Nederland 3 De Amsterdamse partyanimals Erwin (21) en Marvin (20) zijn gek op dames. Zonder een telefoonnummer te scoren is hun stapavond niet compleet. Ze hebben altijd zin in avontuur en zijn zo gek als een deur. Een reis naar een onbekende bestemming lijkt ze dan ook wel wat. Maar de exotische vakantie die ze verwacht hadden blijkt toch anders uit te pakken als ze plotseling in een romawijk in Oekraïne staan. Bestemming Onbekend is terug!

Hoe is het toch met..., dinsdag 2 augustus, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Ingang Oost, dinsdag 2 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Lisa van 't Hooft is tijdens het bowlen gevallen en heeft nu last van haar pols. Mevrouw Hoogstraaten is in huis gevallen en heeft nu last van haar onderrug. Met spoed brengt de Ambulancedienst mevrouw Van der Lubbe: ze is benauwd en heeft een verhoogde hartslag. Anton Bune gebruikt bloedverdunners en heeft nu opeens last van neusbloeden. Hij wordt naar de KNO-arts gestuurd.

Juliana, dinsdag 2 augustus, 22.05 uur, Nederland 1 Koude Oorlog
Juliana omringt zich met een groep vertrouwelingen en koestert steeds sterkere politieke ambities. Ze wil haar macht als koningin versterken en gaat de strijd aan met Bernhards Bilderberg-conferenties. Dit roept niet alleen bij Bernhard maar ook in regeringskringen ergernis op. Als Juliana Bernhard er ook nog van beschuldigt geld te hebben verduisterd uit de paleiskas en aanstuurt op een echtscheiding, wordt het persoonlijke politiek. Bernhard brengt informatie over Juliana en Greet Hofmans naar buiten om bemoeienis van de regering af te dwingen.

Der Spiegel publiceert als eerste het verhaal over het ontwrichte huwelijk en de politieke gevolgen daarvan. Daarop wordt de commissie Beel ingesteld om de crisis te bedwingen. De commissie besluit geheel in lijn met Berhards wensen dat de problemen alleen opgelost kunnen worden door het vertrek van de 'Hofmans-groep' uit het paleis. De Hofmans-kliek vertrekt inderdaad, en de rust lijkt hersteld. Juliana raakt echter verstrikt in een web van intriges en beschuldigingen.

Gedurende de crisis wordt Juliana gedreven door haar woede jegens Bernhard, die niet de echtgenoot is die zij zich wenst. Haar drang, zich tegen hem af te zetten, neemt extreme vormen aan, waardoor ze uit het oog verliest dat ze ook moeder en koningin moet zijn. Pas als ze alles dreigt te verliezen komt ze tot inkeer, en doet ze haar best om zich te verzoenen met de man die haar zoveel vreugde en verdriet bezorgt.

Hoe is het toch met..., woensdag 3 augustus, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

The making of Life, woensdag 3 augustus, 16.40 uur, Nederland 1

Zoogdieren

Voor het eerst is het team van Life erin geslaagd om een volledige sequentie te filmen van het uitgebreide baltsgevecht van de kolossale bultrugwalvis. Het werd gefilmd vanuit de lucht, op de grond en onder water, om een compleet beeld te kunnen geven. Het was een gevaarlijke klus voor onderwater-cameraman Roger Munns. Het duikteam nam geschikte posities in om een elkaar snel opvolgende reeks vechtende walvissen te kunnen filmen, die bijna veertig ton per stuk wogen. De eerste drie weken zagen ze alleen een nieuwsgierig en speels walvisjong. Toen de baltsperiode begon, nam Roger een riskante positie in om de actie te kunnen vastleggen. Terwijl hij diep onder water zijn adem inhield, filmde hij zeven mannetjesbultruggen die vochten om een gunstige plek vlak achter een vrouwtje. Toen de mannetjes langs stormden, beleefde Roger de spectaculairste onderwaterervaring van zijn leven. Het was alsof hij 'in een drukke verkeersstroom stond', vertelde hij.

Upside Down, woensdag 3 augustus, 19.30 uur, Nederland 3 Henk Schiffmacher
Laat tattoo-koning Henk Schiffmacher zich tatoeëren door een jongen met Down? In Upside Down komt om de week ook een special guest langs. Deze wordt door een van de teamleden geïnterviewd om vervolgens samen reacties van het publiek te testen op hun dubbele handicap. Deze week gaat Rick op stap met Sharon, die lilliputter is. En: stel je brengt je kapotte auto naar de garage en treft daar een 'autofluisteraar' aan die geen goed woord over heeft voor jouw rijstijl, maar je wel met een gepeperde rekening opzadelt.

In candid-programma Upside Down halen vier jongens met Down grappen uit met bekende en onbekende Nederlanders. De verborgen camera registreert genadeloos de reacties van gasten die totaal verbouwereerd, stomverbaasd of super geïrriteerd zijn als ze door Sjoerd, Michiel, Rutger en Rick in de maling worden genomen.

Life, woensdag 3 augustus, 20.30 uur, Nederland 1
Zoogdieren
Slechts één zoogdier is bestand tegen de barre kou van de Antarctische winter: de Weddellzeehond. In het begin van de lente werpt een vrouwtje in afzondering één enkel jong, dat wonder boven wonder weet te overleven. Aan de andere kant van de aardbol is het de ijsbeer die de vrieskou weet te trotseren. In de zomer en herfst worden vrouwtjesijsberen en hun jongen met de hongerdood bedreigd, als het zeeijs - hun jachtgebied - onder hen wegsmelt. Ze worden de vaste wal op gedreven, waar ze het moeten doen met wat ze kunnen vinden. Als ze een onverwacht buitenkansje tegenkomen, zoals het karkas van een reusachtige Groenlandse walvis, moeten ze hun vluchtinstinct onderdrukken en zich met hun soortgenoten aan het onverwachte feestmaal te goed doen. Als warmbloedige dieren zijn zoogdieren veel sneller dan reptielen. Een in extreme slow-motion gefilmde olifantspitsmuis of sengi - een diertje dat wel iets van een woestijnrat wegheeft - laat zien hoe buitengewoon snel en wendbaar jagende zoogdieren zijn. De olifantspitsmuis legt in zijn territorium een wirwar van paden aan waar hij handig gebruik van maakt als hij door een hongerige varaan wordt belaagd. Stokstaartjes hebben een hoog ontwikkeld 'familie'leven in hecht samenwerkende groepen. Kortgeleden is ontdekt dat de volwassen dieren de jongen leren hoe ze een lastige prooi moeten vinden en vangen. Kennis overbrengen op de volgende generatie is een essentiële eigenschap van zoogdieren. En nergens zie je dat duidelijker dan bij de olifant. Een oude matriarch kan haar zeventig jaar ervaring delen met haar kudde. Een pasgeboren olifantje komt vast te zitten in de modder, onder haar onervaren moeder, die het er alleen maar erger op maakt. Haar grootmoeder schiet haar uiteindelijk te hulp.

Hoe is het toch met..., donderdag 4 augustus, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Hoe is het toch met..., vrijdag 5 augustus, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

De Hofleveranciers, zaterdag 6 augustus, 19.25 uur, Nederland 2 In deze aflevering o.a. kunstenares Gerda van Gijzel, die vele portretten van prins Bernhard maakte. Marijke Michels en Greetje Sluys praten over de tijd dat zij als telefonistes werkten op Paleis Soestdijk. En George de Jong en Peter Blok vertellen over de bijzondere traditie die hoorde bij het bezoek dat de Koninklijke Militaire Kapel bracht aan prins Bernhard, ter ere van zijn verjaardag.

In het programma De Hofleveranciers komen mensen en bedrijven aan het woord, die hun diensten hebben verleend aan paleis Soestdijk. Aan de hand van anekdotes en overleveringen blikken zij terug op een bewogen periode, waarin koningin en latere prinses Juliana en prins Bernhard de spil vormen van het paleis.

Nederland Zingt, zaterdag 6 augustus, 18.25 uur, Nederland 2 Nederland Zingt met de koren van Jaap Kramer zoals mannenkoor Soli Deo Gloria uit Urk, jongerenkoor Tin Speranza en de gemengde koren Zon en Zegen en Gereformeerd Kerkkoor Urk en solist Martin Brand. Prachtige bekende samenzangliederen vanuit de Grote Kerk in Vollenhove, waarvan Margreeth Ras op een aantal bekende melodieën zoals Eén naam is onze hope een nieuwe tekst heeft geschreven.

Hoe is het toch met..., zondag 7 augustus, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Nederland Zingt op Zondag, zondag 7 augustus, 9.20 uur, Nederland 1 In deze laatste uitzending vanaf 'De Betteld' loopt ds. Jan Peter Kruiger een dag mee met Frank Steenbergen, een vijfdejaars student die meedoet aan de IFES-conferentie die op de Betteld wordt gehouden. Vijfhonderd christelijke studenten uit diverse landen ontmoeten elkaar, houden bijbelstudie en vieren natuurlijk ook vakantie. Zittend voor z'n tent vertelt Frank hoe hij, niet-gelovig opgevoed, gaandeweg God leerde kennen. En hoe bijeenkomsten zoals die op de Betteld, hem verder helpen. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang vanuit de Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen. Verborgen Verhalen, zondag 7 augustus, 14.45 uur, Nederland 3

Prinses

'En bovenal moet je elkaar blijven liefhebben. De liefde bedekt immers veel zonden.' 1 Petrus 4:8

Tom, de vader van Sandra, zit in de gevangenis. Hij heeft met geweld een pompstation overvallen en is gepakt. Hoe moet je daar nou mee omgaan? Eigenlijk wil Sandra niks meer met hem te maken hebben! Maar kan dat wel? Tom blijft haar vader, hoe kwaad ze ook is. En hij is ook nog eens een hele gekke en leuke vader. Hoe kan hij dan zoiets verschrikkelijks doen? Sandra moet een keuze maken, wil ze hem nog zien of niet?

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Snuf, de hond en het Spookslot, vrijdag 7 augustus, 18.15 uur, Nederland 3 Een vreemde ontdekking
Tom, Mirjam en Snuf gaan logeren op de boerderij van oom Hans en neef Jaap. In het gebied blijkt een gevaarlijke smokkelaarsbende actief te zijn. Toch trekken ze met Jaap het bos in naar een oud 'spookslot'; onderdeel van de duistere middeleeuwse legende van 'Zwarte Bertram'. Onderweg vindt Snuf iets vreemds.


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep