D66

maandag 25 juli 2011

D66: Vrijheid van godsdienst onder druk in Hongarije

D66-Kamerleden Alexander Pechtold en Wassila Hachchi maken zich zorgen over de godsdienstvrijheid in Hongarije. Door een pas aangenomen wet dreigen daar bijna 350 kerkgenootschappen hun registratie, en daarmee hun erkenning als geloofsgemeenschap, te verliezen. "De Hongaarse regering legt de godsdienstvrijheid aan banden. Dit is in strijd met internationale verdragen zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Europa is er niet alleen voor een sterke euro en een krachtige economie, maar ook om ervoor te zorgen dat iedere Europeaan, ieder individu kan denken en geloven wat hij wil. Natuurlijk moet iedereen zich daarnaast ook aan de wet houden," aldus Pechtold.

Internationale verdragen

Onder de 14 kerkgenootschappen die erkend blijven zit geen enkele Moslim-, Budistische - , Bahai of progressief Joodse organisatie. Opnieuw registreren kan alleen met een tweederde meerderheid van het Hongaarse parlement. Het kabinet-Rutte stelde in de mensenrechtenbrief dat "achterstelling van religieuze minderheden onacceptabel is". Hachchi:"Als de minister godsdienstvrijheid benoemt als belangrijke prioriteit, mogen we van hem verwachten dat hij zijn Hongaarse collega's aanspreekt op deze wet. Bij voorkeur in Europees verband."

Mensenrechten

Pechtold en Hachchi weten zich gesteund door een eerdere uitspraak van het Mensenrechtenhof in Straatsburg. Het hof vermaande Rusland omdat Moskou weigerde bepaalde groeperingen als kerkgenootschap te registreren. Pechtold: "Als zowel uitspraken van het hof in Straatsburg, als internationale verdragen op gespannen voet staan met nationale wetgeving, moet de EU zich hierover uitspreken." Hachchi benadrukt dat dit kabinet mensenrechten tot een ondergeschoven kindje heeft gemaakt en dat dit een mooi moment is om daar verandering in te brengen.