Veilig Amsterdam



gebouw om

---

Politie en OM starten proeftuin ZSM met reclassering en slachtofferzorg

25 juli 2011

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam zijn maandag 18 juli in Amsterdam gestart met de proeftuin ZSM 'versnelde afdoening van strafzaken'. Die versnelling wordt gemaakt doordat bij bureau Lijnbaangracht de politie, het OM, reclassering en slachtofferzorg letterlijk samen aan tafel zitten om eenvoudige strafzaken als winkeldiefstal, vernieling of lichte mishandeling ter plekke af te doen.

De proeftuin loopt binnen de Amsterdamse pilot van het landelijke ZSM-project. Naast Amsterdam zijn ook in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Den Bosch en bij de Centrale Verwerking OM (CVOM) pilots gestart met als doel eenvoudige strafzaken 'snel, slim, simpel, selectief en samen af te doen.

Eenvoudige zaken

Ook deze proeftuin richt zich voornamelijk op eenvoudige zaken die zonder rechter kunnen worden afgedaan. Dat is mogelijk sinds de Wet OM-afdoening van kracht is geworden. Het OM kan een verdachte bestraffen met een geld- of werkstraf en bij verkeersdelicten kan ook een rijontzegging worden opgelegd. Direct een sanctie voor de verdachte, genoegdoening voor het slachtoffer en sneller en effectiever resultaat naar werken voor de betrokken organisaties. Bij meer complexe zaken krijgt de verdachte een dagvaarding mee, waarna hij of zij alsnog voor de rechter moet verschijnen.

Bij de aftrap van de proeftuin bij de Lijnbaan benadrukten Peter de Graaf, Chef Operationele Zaken van District 1, en plaatsvervangend hoofdofficier Jet Hoogendijk voor alle aanwezigen het voordeel van de innigere samenwerking. Daarna verrichtten vertegenwoordigers van de vier organisaties een ceremoniële openingshandeling.

In de pilots wordt samengewerkt met verschillende partners. Behalve politie en OM zijn of worden de advocatuur, de Rechtspraak, de Reclassering, Slachtofferhulp Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming erbij betrokken.

Het is de bedoeling dat de nieuwe werkwijze in 2012 landelijk wordt ingevoerd. Hoe die nieuwe werkwijze er precies uit gaat zien is mede afhankelijk van de resultaten van de pilots.

Meer informatie

Arrondissementsparket Amsterdam
Politie Amsterdam-Amstelland

---