Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Zorgbelang Zuid-Holland opent meldpunt Maasstad Ziekenhuis

25 juli 2011
Zorgbelang Zuid-Holland, lid van de NPCF, krijgt geluiden dat patiënten en andere betrokkenen niet op correcte wijze geïnformeerd worden over o.a. de patientveiligheid door het Maasstad Ziekenhuis. Reden voor Zorgbelang om, in afstemming met de Inspectie, een meldpunt te starten. Zorgbelang Zuid-Holland onderhoudt intensieve contacten met het Maasstad Ziekenhuis en de Inspectie over de ontstane problemen door de Klebsiella bacterie.

Bij het meldpunt kan iedereen die zich onjuist geïnformeerd of bejegend voelt, of een klacht heeft over de behandeling, dit melden. Het meldpunt biedt ook individuele ondersteuning. Het meldpunt is tijdens kantooruren te bereiken via telefoonnummer 0900 243 7070 (10 ct p/m). Daarnaast is het mogelijk informatie te vinden en uit te wisselen via het meldpunt op het sociale netwerk Deeljezorg.nl

De NPCF vindt ook dat het Maasstad Ziekenhuis onvoldoende duidelijk maakt in welke mate het op dit moment voor patiënten veilig is in het ziekenhuis. Patiënten en hun naasten worden door het ziekenhuis onvoldoende geïnformeerd over de mate waarin men nu risico loopt op besmetting met de multiresistente bacterie die zeventig mensen heeft besmet. Vijfentwintig mensen zijn inmiddels overleden. "Patienten maken zich zorgen, en terecht. Aan het ziekenhuis de taak om die zorgen zo snel mogelijk weg te nemen. Dat gebeurt tot nu toe onvoldoende. Op de website van het ziekenhuis moet meer informatie komen waarmee mensen volledig worden geïnformeerd over de situatie, de gevaren en de maatregelen. Die informatievoorziening schiet tekort, " zegt Wilna Wind.

De NPCF vindt het zeer kwalijk dat de besmetting maanden heeft kunnen woekeren voordat er maatregelen werden getroffen. "Het is te lang onder de pet gehouden, en te laat zijn de juiste maatregelen getroffen. Ik vind het nu de taak van de ziekenhuisdirectie om er alles aan te doen om de patiëntveiligheid te garanderen, en daar volledig transparant in te zijn", zegt Wilna Wind. " Het is goed dat de Inspectie voor de Volksgezondheid er nu bovenop zit. De patient moet snel duidelijkheid krijgen over wat er werkelijk aan de hand is."

Luister hier naar het Radio1-interview met inspecteur-generaal Gerrit van der Wal.