Gemeente Duiven


Persbericht: Twee uitspraken inzake Varkenshouderij Otten


----------
Varkenshouderij Otten

Op 6 juli 2011 heeft de Raad van State een tweetal uitspraken gedaan inzake varkenshouderij Otten aan de Laarstraat 20 te Duiven.

Handhaving
De handhavingzaak tegen de heer Otten kent twee delen. Het eerste deel is het in gebruik hebben van de oude stallen en het niet aanwezig hebben van een centraal luchtafzuigingssysteem. Door het leegmaken van deze stallen is deze overtreding beëindigd en is de handhaving opgeschort. Het tweede deel is het gebruik van de nieuwe stal zonder vergunning. Deze overtreding is het onderwerp van geschil in de beroepszaak.

Het beroep dat de heer Otten tegen de gemeente heeft aangespannen is door de Raad van State ongegrond verklaard. Dit houdt in dat de heer Otten de verbeurde dwangsom om de overtredingen te beëindigen moet betalen.

Vergunningverlening
Aan de heer Otten is een nieuwe de gehele inrichting omvattende vergunning in het kader van de Wet milieubeheer (oude wetgeving) verleend. Met deze vergunning kan de heer Otten zijn bedrijf uitbreiden naar 3.284 vleesvarkens. Toch neemt de geurbelasting op de omgeving en de ammoniakdepositie af. Dit is mogelijk door het plaatsen van een gecombineerd luchtwassysteem in de grootste stal waarmee 85% ammoniakemissiereductie wordt gerealiseerd. Tegen dit besluit is beroep aangetekend door enkele omwonenden. In haar uitspraak van 6 juli 2011 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State de beroepen ongegrond verklaard en is de milieuvergunning onherroepelijk geworden.

Hierdoor is ook een einde gekomen aan de handhavingsprocedure zoals deze in eerste instantie is gevoerd.

De heer Otten heeft nu een vergunning gekregen voor het houden van 3.284 vleesvarkens. In vergelijking met de vorige vergunning mag de heer Otten nu:
-2.016 vleesvarkens houden in de grootste stal als er een gecombineerd luchtwassysteem wordt geplaatst;
-1.268 vleesvarkens op traditionele wijze houden in de overige 3 stallen zonder dat hij hiervoor een centraal afzuigsysteem moet realiseren (deze stallen mogen dus in gebruik worden genomen zonder aanpassingen).

Toekomst
Het uiteindelijke plan van de heer Otten is om op zijn perceel aan de Laarstraat 20 te Duiven een vleesvarkenshouderij te realiseren voor 8.656 vleesvarkens. Hiertoe zullen een drietal traditionele stallen worden vervangen door één nieuwe stal (gedeeltelijk met twee verdiepingen) waarbij de vrijkomende ventilatielucht door een gecombineerde luchtwasser wordt geleid. Hiervoor dient de heer Otten een milieueffectrapport (MER) op te laten stellen.

Verplaatsing
De heer Otten heeft aangegeven niet onwelwillend tegen een verplaatsing aan te kijken. Deze verplaatsingsoptie kent echter veel onzekerheden. Onderzoek naar een locatie (binnen of buiten de gemeente Duiven) en het financiële deel spelen hierin een grote rol. Door de heer Otten wordt een doorrekening gemaakt voor het verplaatsen. Daarna wordt deze besproken binnen het college en raad van de gemeente Duiven. Dit vindt pas na het zomerreces plaats.