Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

verkoop?

Onroerend goed nabij wateren of dijken in de verkoop?

Publicatiedatum : 15 juli 2011

Onroerend goed gelegen nabij wateren of dijken in de verkoop? Informeer bij het waterschap naar mogelijke (onderhouds-)verplichtingen of beperkende gebruiks-mogelijkheden.

Om het water goed te kunnen beheren gelden er regels voor onroerend goed gelegen nabij dijken en wateren. Dit zijn vaak onderhoudsverplichtingen of gebruiksbeperkende regels die de eigenaar van de betreffende percelen in acht dient te nemen. Nederland is een waterland. Het waterschap heeft als overheid de taak om sloten, meren en dijken te beheren. Om het water goed te kunnen beheren gelden er regels voor onroerend goed gelegen nabij dijken en wateren. Dit zijn vaak onderhoudsverplichtingen of gebruiksbeperkende regels die de eigenaar van de betreffende percelen in acht dient te nemen.

De makelaar heeft als taak de koper te informeren over deze regels die zijn opgenomen in de zogenaamde leggers en keuren van het waterschap.

Keur en Waterwet

De beperkingen vanuit het waterschap zijn opgenomen in wet- en regelgeving, te weten de Waterwet en de keuren van de waterschappen.

Een keur is een verordening met gebods- en verbodsbepalingen voor de bescherming van wateren en dijken en regelingen over het onderhoud. Zo kan een keur bepalen dat voor bepaalde (bouw) werkzaamheden in de nabijheid van een sloot een watervergunning noodzakelijk is. Ook kan een keur bepalen dat een eigenaar van een perceel langs een sloot onderhoud moet plegen aan de sloot of langs de sloot een afrastering moet plaatsen.

Als het waterschap zelf het onderhoud doet, dan moeten eigenaren de onderhouds-werkzaamheden gedogen. Dit is geregeld in de Waterwet. Denk hierbij aan bepaalde waterkeringen die op de grond van een particulier liggen en waaraan het waterschap onderhoud moet verrichten, of aan maai- en baggerwerk in en langs wateren.

Legger

Welke gronden nabij wateren en dijken te maken hebben met onderhoudsverplichtingen of beperkende gebruiksmogelijkheden, is geregeld in de legger. Een legger is een verzameling van tekeningen waarop het werkgebied van het desbetreffende waterschap staat vermeld. Een legger is te vergelijken met een bestemmingsplankaart. Er zijn verschillende categorieën wateren en dijken; per categorie gelden er verschillende regels en onderhoudsmethodes. De legger bepaalt tot welke categorie een specifieke watergang of dijk behoort.

Informatieplicht

De verkoper dient koper te informeren over de beperkende gebruiksmogelijkheden van de betreffende gronden.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Makelaars