Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Provincie en gemeente onderzoeken toekomst fort Werk bij Maarsseveen

De provincie Utrecht gaat akkoord met het voorstel van de gemeente Stichtse Vecht om de verkoop van het fort Werk bij Maarsseveen uit te stellen tot eind 2011. De provincie en de gemeente hebben gezamenlijk de intentie uitgesproken om een culturele bestemming van het fort te behouden. Onderzoek zal moeten uitwijzen of dit haalbaar is. Uiterlijk aan het einde van dit jaar wordt een definitief besluit genomen over de toekomst van het fort.

De provincie heeft aangeboden het fort aan de gemeente te willen verkopen voor een bedrag van EUR 300.000 onder voorwaarde dat de gemeente er een culturele bestemming aan geeft. De gemeente heeft de provincie laten weten dat de aankoop en beheer van een fort door de gemeente niet voor de hand ligt. De gemeente staat immers aan de vooravond van een strategische heroverweging en moet de komende jaren bezuinigen. Dat betekent dat de gemeente terughoudend is als het gaat om nieuwe investeringen.

Omdat de gemeente het fort als culturele bestemming wil behouden, heeft ze bij de provincie om meer tijd gevraagd om te kijken naar mogelijke oplossingen en om antwoord te krijgen op enkele vragen. Deze vragen betreffen onder andere het behoud van de cultuurhistorische waarden, de financiën, het beheer en het onderhoud van het fort. Ook moet worden onderzocht of meerdere culturele organisaties onderdak kunnen en willen krijgen in het fort.

Projectgroep
Op verzoek van de gemeente wordt een projectgroep in het leven geroepen. In deze projectgroep zijn de betrokken partijen vertegenwoordigd, de gemeente en het zogenaamde Transitieteam. Doel van het project is het beantwoorden van de resterende vragen en daarmee het onderzoeken van de haalbaarheid van een cultuurfort dat duurzaam op eigen benen kan staan. Het Transitieteam zal een meerjarige en duurzame financiering moeten realiseren en aantonen.

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Sander Spierenburg , 0346 2504779 of mail naar persvragen@stichtsevecht.nl.