Ingezonden persbericht


Staatsloterij krijgt bijzonder verjaardagscadeau
85-jarige schenkt 202 jaar oud lot aan jubilerende loterij

Den Haag, 25 juli - Een Staatslot uit 1809, voor zover bekend een van de oudst bewaarde loten van de Nederlandse Staatsloterij. Dit bijzondere cadeau heeft de Nederlandse Staatsloterij vandaag ontvangen uit handen van de 85-jarige Zaandammer de heer Bohnenn. Toen deze hoorde dat de Staatsloterij deze zomer haar 285-jarige bestaan viert, bedacht hij zich dat hij nog een oud lot in een la had liggen. Zijn vaste Staatslotenverkoper wees hem erop dat dit wel eens bijzondere vondst zou kunnen zijn.

De heer Bohnenn (links) overhandigt het ruim 200 jaar oude lot aan Arjan van 't Veer van de Nederlandse Staatsloterij. Foto: Bastiaan van Musscher

De Nederlandse Staatsloterij werd in 1726 opgericht en is daarmee een van de oudste loterijen ter wereld. In haar archief heeft de Nederlandse Staatsloterij een aantal oude Staatsloten, maar slechts weinig echt hele oude exemplaren zoals het nu verkregen Staatslot uit 1809. De Nederlandse Staatsloterij is daarom erg blij dat de de heer Bohnenn aanbood het lot te schenken: "Dit is fantastisch. Hiermee is de geschiedenis van een van de oudste organisaties van Nederland weer een stukje completer", aldus Arjan van 't Veer van de Staatsloterij.

Overlevering
De krasse Zaandammer kreeg het lot ooit van zijn vader, kan hij zich nog herinneren. Maar hoe die er aan is gekomen is in de overlevering verloren gegaan. Ook is helaas niet meer te achterhalen of het lot iemand ooit financieel geluk heeft gebracht. Vandaag werd in het verkooppunt in Zaandam het lot feestelijk overhandigd. En zoals het een jarige betaamt trakteerde de Nederlandse Staatsloterij op taart.

Oproep: wie heeft het oudste Staatslot van Nederland? De vondst van het oude lot geeft de Nederlandse Staatsloterij hoop dat er wellicht nog oudere loten in omloop zijn. Daarom roept ze mensen op zich te melden als zij (hele) oude Staatsloten in hun bezit hebben. Van 't Veer: "De Staatsloterij heeft in de loop der eeuwen duizenden Nederlanders geluk gebracht in de vorm van mooie prijzen. Het zou me daarom niets verbazen als er Staatsloten bij wijze van talisman zorgvuldig bewaard zijn. Het mooiste zou natuurlijk een lot uit het oprichtingsjaar 1726 zijn, maar ook latere loten dragen bij aan een compleet beeld van onze geschiedenis. Staatsloten van de afgelopen tien jaar hebben we overigens genoeg hoor. We zoeken echte oude Staatsloten. Een oud lot van voor 1900 is in ieder geval goed voor een Staatslot voor één van de komende trekkingen." Bezitters van oude Staatsloten kunnen een email met een foto van het lot sturen aan oudstelot@staatsloterij.com

Ouder dan het koninkrijk
De Staatsloterij werd in 1726 als de 'Generaliteitsloterij' opgericht door de toenmalige bestuurders van De Zeven Provinciën en is dus ouder dan het Nederlandse Koninkrijk. Doelstelling was het verwerven van extra fondsen en het beëindigen van de wildgroei aan kleine, provinciale en illegale loterijen. De eeuw daarna wijzigde de naam van de loterij regelmatig, de laatste keer in 1848 toen de naam werd veranderd in 'Nederlandse Staatsloterij'. De loterij kwam toen ook rechtstreeks te vallen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën.

Einde persbericht