NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

2011 - Voorzetting verhoogde NHG-grens belangrijk voor herstel nieuwbouw

25 juli 2011 - Voorzetting verhoogde NHG-grens belangrijk voor herstel nieuwbouw

Het is voor het herstel van de nieuwbouwsector belangrijk dat de verhoging van de grens voor de Nationale Hypotheekgarantie tot EUR 350.000, ook na 31 december van dit jaar van kracht blijft. In een brief aan de ministers Piet Hein Donner van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Jan Kees de Jager van het ministerie van Financiën, doet NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers een klemmend beroep om de verhoogde NHG-grens te handhaven.

Met de brief reageert NVB op de onlangs door het Kabinet gepresenteerde Woonvisie en het voortvarende besluit om de overdrachtsbelasting te verlagen van 6 procent naar 2 procent. Dit laatste noemt de brancheorganisatie een goede zaak. De verlaging van de overdrachtsbelasting zorgt namelijk voor meer beweging op de vastgelopen woningmarkt. En hoewel de maatregel gericht is op de bestaande woningen kan ook de nieuwbouw indirect van de maatregel profiteren. Immers, een deel van de verkopers van bestaande woningen stroomt mogelijk door naar nieuwbouwwoningen.

NVB vreest echter dat dit indirecte positieve effect teniet wordt gedaan zodra de grens van de Nationale Hypotheekgarantie weer wordt verlaagd. In zijn Woonvisie zegt minister Donner hierover dat de verhoogde NHG-grens eind 2011 afloopt. En dat terwijl uit gegevens van het Waarborgfonds Eigen Woningen blijkt dat het kopen van een woning met een Nationale Hypotheekgarantie zeer populair is en feitelijk de kurk is waar de woningmarkt momenteel op drijft. Ruim tachtig procent van alle aankopen wordt momenteel binnen de NHG-kostengrens van EUR 350.000 met NHG gefinancierd. De door ons bepleitte maatregel hoeft de overheid bovendien geen geld te kosten, want het gaat hier om garantstellingen met weinig risico.

Zolang de woningmarkt zich nog niet volledig heeft hersteld is het handhaven van de huidige NHG-grens voor de nieuwbouwsector heel belangrijk. In de brief wijst NVB er op dat de verlaging van de overdrachtsbelasting het verschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw aan de onderkant van de woningmarkt heeft vergroot. Bestaande starterswoningen zijn ten opzichte van nieuwbouwwoningen ruwweg 4 procent goedkoper en daarmee dus een stuk aantrekkelijker geworden. Dat betekent, aldus NVB, een teruglopende belangstelling van starters voor nieuwbouw. Een doelgroep die vorig jaar nog goed was voor 650 nieuwbouwwoningen per maand. De nieuwbouwmarkt moet het dus nu in toenemende mate hebben van de (duurdere) doorstroomsegmenten. Maar dan is het wel cruciaal dat de tijdelijke verhoging van de NHG-grens ook in 2012 gehandhaafd blijft.

Klik hier om de brief aan de minister te downloaden (pdf).

Zie het origineel