Powerboatraces in het Marsdiep bij Den Helder mogen doorgaan

Persbericht van Raad Van State

De wereldkampioenschappen powerboatraces in het Marsdiep voor de kust van Den Helder mogen begin augustus doorgaan. Dat volgt uit een voorlopige uitspraak van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (25 juli 2011). Een aantal natuurorganisaties had de Raad van State in een spoedprocedure verzocht om de vergunning te schorsen die de provincie Noord-Holland had verleend voor de races. Zij vreesden dat deze races schade zouden veroorzaken aan beschermde Natura 2000-gebieden, waaronder de Waddenzee en de Noordzeekustzone.

Naar het oordeel van de Raad van State heeft het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland zich kunnen verzekeren dat de races niet leiden 'tot een aantasting van de natuurlijke kenmerken van de Natura 2000-gebieden'. Het provinciebestuur moet zich hiervan verzekeren, omdat deze gebieden volgens Europese regels beschermde natuurgebieden zijn. Daardoor mag pas een vergunning worden verleend als na uitgebreid onderzoek (een 'passende beoordeling') blijkt dat er geen schade aan de natuur ontstaat. Het provinciebestuur heeft de vergunning verleend op basis van de passende beoordeling die onderzoeksinstituut IMARES in Wageningen heeft uitgevoerd. In het rapport komt IMARES tot de conclusie dat de powerboatraces de natuurlijke kenmerken van de beschermde natuurgebieden niet zullen aantasten. Volgens natuurorganisaties Stichting landschap Noord-Holland, de Waddenvereniging, Stichting Noordzee en Vereniging Natuurmonumenten schoot de passende beoordeling op een aantal punten tekort. Naar het oordeel van de Raad van State hebben de natuurorganisaties echter niet met concrete objectieve gegevens gestaafd dat de beschrijving van de activiteiten, de natuurwaarden en de effectenanalyses een onjuist beeld geeft van de te verwachten gevolgen van de powerboatraces.

Grand Prix of the Sea Netherlands had een
natuurbeschermingswetvergunning aangevraagd voor de wereldkampioenschappen powerboatraces in het Marsdiep op 5, 6 en 7 augustus. De races vinden plaats in het Marsdiep voor de kust van Den Helder. Naast powerboatraces zijn er landingen van parachutisten en wordt er in de haven eenmalig vuurwerk afgestoken. Het provinciebestuur van Noord-Holland heeft begin juli de vergunning verleend. Enkele natuurorganisaties hebben bij het provinciebestuur bezwaren ingediend tegen de vergunning. In de tussentijd vroegen ze de Raad van State om de vergunning te schorsen. Dat verzoek is nu door de Raad van State afgewezen. De powerboatraces mogen dan ook doorgaan. Het provinciebestuur zal nog wel een beslissing moeten nemen op de bezwaren die de natuurorganisaties hebben ingediend.

*

Links:
http://www.raadvanstate.nl



Razende Robot Reporter