Gemeente Almere

Woonwensenonderzoek: Nobelhorst geliefd

25-07-2011

jpg De wijk Nobelhorst, eerder bekend als Almere Hout Noord, staat hoog op de verlanglijst van woningzoekenden. Nobelhorst ligt in Almere Hout; het recreatieve, bosrijke deel van Almere, dat het dichtst bij het Gooi en de A27 ligt.

Respondenten van een woonwensenonderzoek vinden de ligging aantrekkelijk: 34% zegt zeer aantrekkelijk, nog eens 21% een beetje aantrekkelijk. Het gaat dan om het groen, het bos en de ruimte. Maar nog hoger is de waardering voor de plannen. Maar liefst 58% vindt de eerste beelden aantrekkelijk tot zeer aantrekkelijk, nog eens 20% een beetje aantrekkelijk. Hierin worden de kleinschaligheid, het dorpse karakter en de ligging aan het landelijk gebied en bos gewaardeerd.

Vind je eigen sfeer in stadsdorp Nobelhorst

Het woonwensenonderzoek heeft inmiddels geleid tot het uitwerken van verschillende buurtsferen. Het gaat dan bijvoorbeeld om buurtjes waarin ontmoeting centraal staat. Duidelijk is dat veel van de mensen die Nobelhorst aantrekkelijk vinden juist dat dorpse karakter waarderen. Tegelijkertijd biedt stadsdorp Nobelhorst ook plekken die juist geschikt zijn voor rustig wonen met allure, bijvoorbeeld langs de randen van het bos. Voor hen zullen buurtjes worden gemaakt met een sterk landelijk karakter. Of je nu voor stoer en landelijk gaat, voor romantisch, of eigentijd design, je kunt het straks vinden in Nobelhorst.

Vanaf eind van het jaar: te koop en te huur

Stadsdorp Nobelhorst komt op bijzondere wijze tot stand: in een robuust 'frame' van groen, water en hoofdwegenstructuur zal de wijk organisch groeien. Per buurt van ongeveer 250 à 300 woningen ontstaat een eigen sfeer. Eind dit jaar zijn de eerste kavels en huizen te koop en te huur, de start bouw is voorzien voor de zomer van 2012. Uiteindelijk gaat het om zo'n 4.300 woningen en vele bedrijven. Er is binnen de buurtjes ook volop ruimte voor initiatieven en ideeën van toekomstige bewoners, ondernemers en anderen die zich er willen vestigen.

Starten rond de brink in 2012

De start van de bouw vindt plaats rond één van de brink, die straks de logische ontmoetingsplaats wordt, met winkels, de school én de eerste buurtschuur van Nobelhorst. In elke buurt wordt een plek gereserveerd voor een buurtschuur, die door bewoners en ondernemers zelf kan worden bestemd.

Ondernemers: nu plannen maken, aan de slag in 2012

Er is volop ruimte voor ondernemers, die aan de slag willen in het stadsdorp, ook voor bedrijven die al in 2012 aan de slag willen. Dat kan op veel manieren: zelfbouw, in combinatie met een woning, een bedrijfsruimte in de tuin, of het afnemen van bedrijfsruimte in koop of huur. Zo wordt het gat tussen zolderkamer en bedrijventerrein gevuld en moet Nobelhorst de ondernemende wijk worden waar we op rekenen.

Inspiratie? Het InitiatievenLab!

Op een online `InitiatievenLab' op www.nobelhorstalmere.nl kunnen voorstellen, ideeën en initiatieven worden geplaatst. Dat kunnen ook ideeën zijn van mensen die niet per se zelf willen bouwen: ook suggesties van huurders of kopers van woningen of bedrijfsruimten zijn van harte welkom.