Gemeente Leeuwarderadeel


Dorpscafé in Alde Leie geopend!

25-07-2011 12:08

Vrijdag 15 juli jl. opende gedeputeerde Hans Konst op ludieke wijze het dorpscafé in het Friese dorpje Alde Leie. Konst "sprong" met een dienblad vol glazen prosecco door een papieren deur vanuit de nieuwe Eeterij zo het terras met gasten op. Met een toast op de vernieuwde accommodatie en de uitbaters Monica en Teade Ynema werd de opening bekrachtigd. Het café is eigendom van Stichting DBF uit Grou die werkt aan leefbaarheid in Noord-Nederland.

De opening werd bijgewoond door iedereen die direct betrokken was bij het plan. Het voltallige college van de Gemeente Leeuwarderadeel, vertegenwoordigers van dorpsbelang, de provincie Fryslân, maar ook de bouwers van het nieuwe gedeelte waren aanwezig. Tweede Kamerlid Betty de Boer met krimp, bouwen en wonen in haar portefeuille had de opening opgenomen in haar werkbezoek aan de Gemeente Leeuwarderadeel.

De gasten werden verwelkomd en toegesproken door Martin Cnossen, directeur van Stichting DBF. Hij legde uit waarom DBF heeft het pand gekocht en laten verbouwen om aan de normen van de huidige tijd te voldoen. DBF staat voor leefbaarheid en vindt draagvlak vanuit het dorp belangrijk. Cnossen: "Er was een sterk signaal uit het dorp gekomen dat het café behouden moest worden, en het dorp had zelf een nieuwe exploitant gevonden, voor ons reden om de plannen uit te werken met elkaar en te kijken of het haalbaar was. De combinatie dorp en toerisme is de basis voor het plan". Daarom is het café uitgebreid met een terras, een "eeterij" en de toiletgroep is compleet vernieuwd. Op deze wijze was het mogelijk voor het ondernemersechtpaar Monica en Teade Ynema de kroeg nieuw leven in te blazen en heeft het dorp zijn ontmoetingsplaats behouden. Mede door een financiële bijdrage van de Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarderadeel en het herbestemmingsfonds van DBF werd het plan haalbaar.

Hans Konst sprak na de toast het zonnige terras vol gasten toe en was vol lof over het eigen initiatief uit het dorp. Daarbij ging hij ook in op de kansen van de vaarroute, Konst: "Het café ligt prachtig aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute. Door de uitbreiding met de eeterij en het nieuwe terras kan men volop genieten van de drukte op het water en de nieuwe Anita Andriesensluis".

Burgemeester Joop Boertjens was lovend over de eigen initiatieven uit het dorp. De gemeente heeft vooral meegefinancierd in de sanitaire voorzieningen die in de uitbouw zijn gecreëerd en die ook door de (water)sporters te gebruiken zijn. Binnenkort zal er nog een fietspad langs het terras komen.

Betty de Boer gaf aan het geweldig te vinden om te zien hoe met vrij weinig geld zulke hele concrete projecten tot stand kunnen worden gebracht. Een mooi voorbeeld voor anderen.

Het laatste woord was aan Dorpsbelang, waar het allemaal mee begon. Het dorp heeft nadrukkelijk de nieuwe uitbaters omarmd en heeft alle vertrouwen in een goede sfeer in het café. Hij is heel blij dat het café niet alleen behouden is, maar dat er echt een nieuwe impuls voor het dorp zal zijn door toerisme.

Na het officiële gedeelte was er `open huis'. En vrijdagavond was er een drukbezocht open huis voor het hele dorp. Een prachtige aftrap voor een mooie toekomst.

---