Politiebond ACP

Centrale Raad van Beroep: vakantierecht vervalt niet door ziekteperiode

De Centrale Raad van Beroep heeft in juli, in een hoger beroepszaak omtrent een specifieke collega van het korps IJsselland, een uitspraak gedaan die het recht op vakantie voor politiemensen waarschijnlijk zal aanscherpen. De Raad stelt dat volgens Europees recht een vakantieaanspraak niet mag worden beperkt als een persoon tijdens zijn of haar vakantieperiode dusdanig ziek is geweest, dat deze persoon niet ten volle van de vakantie heeft kunnen genieten.

Naar aanleiding van de uitspraak zal naar alle waarschijnlijkheid ook het Barp (Besluit algemene rechtspositie politie) moeten worden aangepast.

Europese Hof van Justitie

De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep verwijst in haar uitspraak naar het arrest van 20 januari 2009 (Schultz-Hoff) van het Europese Hof van Justitie. Hierin wordt bepaald dat artikel 7 van de richtlijn 2003/88 zo moet worden uitgelegd dat deze bepaling aan alle werknemers jaarlijks een vakantie met behoud van loon, van tenminste vier weken, garandeert. Dit geldt ook voor een zieke werknemer. Is iemand door ziekte niet in staat geweest om gebruik te maken van het vakantieverlof, dan vervalt dit recht op een jaarlijkse vakantie niet, zo stelt de Centrale Raad van Beroep in haar uitspraak.

Barp
In het Barp zijn, als vanzelfsprekend, ook regels over het recht op vakantie opgenomen. Zo staat in artikel 19 (vierde lid en vijfde lid, aanhef en onder a, sub 3) dat politiecollega's na 26 weken ziekte (of 52 in geval van een beroepsziekte of dienstongeval) geen aanspraak meer kunnen maken op vakantie met behoud van loon. Volgens het korps IJsselland was de betreffende collega, ondanks deze bepalingen, wel in de gelegenheid geweest om van zijn vakantie te genieten. Het korps hanteerde daarbij het beleid dat de zieke werknemer, na toestemming van de bedrijfsarts, vakantie mocht genieten zonder dat dit leidde tot afschrijving van vakantieverlof.

Onaanvaardbare beperking
De Centrale Raad van Beroep stelt in haar uitspraak dat dit standpunt haaks staat op het arrest Schultz-Hoff. Daaruit moet worden geconcludeerd dat artikel 19 van het Barp de vakantieaanspraak, zoals die voortvloeit uit het Europees recht, onaanvaardbaar beperkt. In ieder geval indien en voor zover politiecollega's als gevolg hiervan minder dan de minimaal gewaarborgde periode van vier weken vakantieverlof hebben kunnen genieten.

Juridische gevolgen
De juristen van de ACP bestuderen de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep momenteel nog grondig. Binnenkort zal, onder meer via de website van de ACP, over de eventuele juridische gevolgen nader worden bericht.
---

25/07/11 15:23

---