Waterschap Aa en Maas

gaan deze zomer door

Werkzaamheden aan vispassage Crèvecoeur gaan deze zomer door DOOR

Waar veel andere bouwprojecten vanwege de vakantie tijdelijk stil liggen, gaan de werkzaamheden aan de vispassage Crèvecoeur in de komende weken door. "Wij moeten voor 1 oktober, het moment waarop het hoogwaterseizoen begint, klaar zijn", zegt Patrick Oomens, projectleider van waterschap Aa en Maas. "Er komt een doorgang in de Maasdijk. Die moet tegen die tijd dicht kunnen om de veiligheid te garanderen."
bouwput

De vispassage komt ten zuiden van spuisluis Crèvecoeur, die de afvoer en het peil in de Dieze regelt. Zo houdt `s-Hertogenbosch droge voeten. De spuisluis vormt nu echter nog een barrière voor vissen die vanuit de Maas de beken de Dieze, de Aa en de Dommel op willenzwemmen.

Waterschap Aa en Maas bouwt daarom bij Crèvecoeur een zogenoemde bekkentrap. Bij een bekkentrap wordt het peilverschil van het water geleidelijk overbrugd door een serie bekkens, die achter elkaar worden gelegd. De werking van dit type vispassage heeft zich internationaal al bewezen. Bovendien oogt het natuurlijk in het landschap omdat een bekkentrap eruit ziet als een slingerende beek.

De aanleg van de vispassage bij Crèvecoeur heeft een aantal gevolgen. De belangrijkste is dat de vispassage de Maasdijk moet doorkruisen. Alleen zo kunnen vissen vanuit de Maas de Dieze in zwemmen. Maar de dijk moet wel het achterland blijven beschermen bij hoogwater op de Maas. Daarom wordt de doorlaat afsluitbaar en kunnen daarmee in periodes van hoogwater vissen tijdelijk geen gebruik maken van de vispassage Crèvecoeur.

Voor meer informatie zie www.aaenmaas.nl en kijk onder `Over ons > Bij u in de buurt'