Provincie Noord-Holland

Opening kasteelterrein 't Huys te Nuwendore groot succes

25 juli 2011 -

Ruim 500 geĂŻnteresseerden bezochten zaterdag 23 juli het kasteelterrein 't Huys te Nuwendore dat vanaf nu voor publiek toegankelijk is.

Jong en oud beklommen de toren van 't Huys te Nuwendore, een reconstructie van de aldaar door Floris V gebouwde dwangburcht, van waaruit zij het uitzicht over de Westfriese Omringdijk genoten. Frans Diederik nam de bezoekers in een wandeling mee in de sporen van Floris V. Willem Messchaert vertelde bij een wandeling over de Westfriese Omringdijk over het onwaarschijnlijke verhaal dat Eenigenburg bijna zee was geworden. In de op een terp gebouwde kerk Eenigenburg nam Diederik Aten de bezoekers in zijn lezing over het gebied rond Eenigenburg mee terug in de tijd. In Museum Surmerhuizen konden de bezoekers de 13e-eeuwse vondsten uit de voormalige dwangburcht bewonderen. Museum Surmerhuizen gaat de openstelling van de toren verzorgen. De toren toegankelijk voor publiek.

QR en bankjes
Op 23 juli werden ook de door Rene Knip ontworpen banken onthuld die op een bijzondere wijze het verhaal van de omgeving vertellen. Rene Knip heeft ook de huisstijl van de Westfriese Omringdijk ontworpen en door deze bankjes wordt het terrein verbonden met de Westfriese Omringdijk. Daarnaast is het terrein door vier QR-bordjes verbonden met Oneindig Noord-Holland.
De toren gezien in het landschap.

Rijksmonument met geschiedenis
De Nuwendoorn is een van de dwangburchten die in opdracht van Floris V zijn gebouwd. Na de dood van Floris V is het kasteel verwoest. Het kasteel is weer opgebouwd maar door een dijkdoorbraak in 1370 weer verdwenen. Pas in 1946 werd Nuwendoorn opnieuw ontdekt. Nadat de fundamenten waren gevonden is het in de jaren '60 door de toenmalige Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek archeologisch onderzocht. Het terrein is toen tot Rijksmonument verklaard. Vervolgens zijn de fundamenten met beton afgedekt en in de jaren '80 is het eigendom overgegaan door de provincie Noord-Holland. In 2005 is door de architect Paul van Vliet (eveneens architect van kasteel Huis ter Haar) een ontwerp gemaakt voor het terrein. In 2009 is de daadwerkelijke restauratie begonnen. De werkzaamheden zijn voor een groot deel uitgevoerd door jongeren van Herstelling Den Helder en Amsterdam. De provincie heeft de restauratie uit laten voeren omdat het terrein grote historische waarde heeft.

---