Openbaar Ministerie

OM in cassatie tegen vrijspraak door onbevoegde hulpofficier

25 juli 2011 - Ressortsparket Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft cassatie ingesteld in de zaak waarin twee verdachten van het bezit van hennepplanten zijn vrijgesproken door het optreden van een onbevoegde hulpofficier van justitie.

Het Gerechtshof Den Bosch sprak de verdachten vrij omdat een machtiging tot binnentreden in een woning was afgegeven door een hulpofficier van justitie die gezakt was voor een examen. Deze hulpofficier was derhalve onbevoegd. Het bewijs dat in de woning werd gevonden mocht om die reden niet gebruikt worden, aldus het hof.

Het OM wil met het instellen van cassatie de rechtsvraag of het hof terecht heeft vrijgesproken, door de Hoge Raad beantwoord zien. Het OM is van oordeel dat de vereiste machtiging, indien een bevoegde hulpofficier daarom zou zijn verzocht, ook zou zijn verleend en dat daarmee van bewijsuitsluiting geen sprake moet zijn. Het Hof is van oordeel dat het wettelijk criterium niet is of een machtiging zou zijn verleend maar ís verleend. De Hoge Raad moet zich nu uitlaten of dit criterium het juiste is en zo ja, welke consequentie daaraan moet worden verbonden.

De vrijspraken zijn met het instellen van beroep in cassatie nog niet onherroepelijk geworden.