Artsen zonder Grenzen

Droogte Hoorn van Afrika: nieuw noodhulpproject in noordwesten Kenia

25-07-2011

Sinds vorige week maandag is Artsen zonder Grenzen met een nieuw noodhulpproject gestart in het Keniase noordwestelijke district Turkana, naar aanleiding van een snelonderzoek naar ondervoeding onder kinderen in dorpen in de regio Lapur. Onze teams runnen 5 mobiele hulpposten: zij behandelen ondervoede kinderen en bieden algemene medische zorg. Daarnaast voeren zij voedseldistributies uit.

Acute ondervoede kinderen

Uit een uitgebreid snelonderzoek met behulp van zogenaamde MUAC-bandjes (Middle Upper Arm Circumreference) onder jonge kinderen onder een aantal dorpen bleek dat het acute ondervoedingspercentage op 23% lag, ruim boven de nooddrempel van 15%. In één dorp was zelfs 37% van de kinderen jonger dan 5 jaar acuut ondervoed. Acute ondervoeding houdt in dat kinderen in korte tijd sterk zijn vermagerd. Hoewel hieruit niet de conclusie kan worden getrokken dat het onderzoek representatief is voor de situatie in het gehele district, vindt Artsen zonder Grenzen de situatie ernstig genoeg om er een hulpprogramma te starten.

Behandeling ernstig ondervoede kinderen

Met 5 mobiele hulpposten trekken onze hulpverleners langs verschillende dorpen in de Lapur-regio, in het noordwesten van Kenia. Zij bieden hulp bij ondervoeding via thuisbehandeling: kinderen krijgen speciale, voedingsrijke pindapasta om thuis te eten en krijgen regelmatig een medische controle om hun voortgang in de gaten te houden. Op dit moment zijn er reeds 132 ernstig ondervoede kinderen opgenomen in het programma. Kinderen die 24-uurs intensieve verpleging nodig hebben, worden opgenomen in het districtziekenhuis in de plaats Lokitang met ondersteuning van Artsen zonder Grenzen.

Voedseldistributies

Ook zet Artsen zonder Grenzen voedseldistributies op in het Keniase Turkana-district. In de Kibish-regio zullen onze teams voorlopig één maand lang voedselvoorraden uitdelen en in de Lapur-regio de komende 3 maanden. 31.000 kilogram aanvullend voedsel voor meer dan 4.000 mensen is reeds uitgedeeld in Lapur en bijna 15.000 kilogram voedsel voor 2.000 mensen in Kibish.

Voedingshulp Artsen zonder Grenzen Hoorn van Afrika

Artsen zonder Grenzen biedt voedingshulp in Somalië, Kenia, Ethiopië en Djibouti. In Somalië behandelen onze teams meer dan 3.426 ondervoede kinderen via thuisbehandeling en 582 via opname met intensieve verpleging. In Ethiopië, in de vluchtelingenkampen in de Liben-regio, rond de plaats Dolo Ado, hebben onze teams 7.000 kinderen en zwangere en zogende vrouwen in het voedselprogramma opgenomen en worden nog eens 500 kinderen intensief verpleegd. In Kenia gaat het om meer dan 2.402 ondervoede kinderen via thuisbehandeling, 262 via intensieve verpleging en zijn er 10.000 kinderen en zwangere en zogende vrouwen opgenomen in een programma voor aanvullend voedsel. In Djibouti behandelen onze teams 745 kinderen via thuisbehandeling en 61 via intensieve verpleging. (Cijfers 21 juli 2011)

Geen onderdeel Samenwerkende Hulporganisaties, Giro 555

Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro 555). Artsen zonder Grenzen is van mening dat er voor noodhulp het hele jaar door geld nodig is, ook in die gebieden waar weinig aandacht voor is. Het hele jaar door kunnen donaties voor het werk van Artsen zonder Grenzen via Giro 4054 worden overgemaakt.

Meer informatie over waarom Artsen zonder Grenzen geen lid is van Giro 555


* Hoe gaat thuisbehandeling voor ondervoeding? Bekijk onze webfilm
* Meer weten over ondervoeding en hoe dit te behandelen, lees ons medisch dossier