Ingezonden persbericht


Arnhem, 25 juli 2011

Omzet Air Products stijgt in derde kwartaal 2011 naar 2,6 miljard dollar

Air Products (NYSE:APD), een van de grootste leveranciers van industriële gassen en equipment, heeft in het derde kwartaal van boekjaar 2011, dat afliep op 30 juni, een omzet gerealiseerd van 2,58 miljard dollar. Dat betekende een stijging van 14 procent ten opzichte van het derde kwartaal in boekjaar 2010. De brutowinst steeg met 11 procent naar 417 miljoen dollar. De goede resultaten waren met name te danken aan de gestegen omzet in de business units Tonnage Gases en Electronics and Performance Materials.

De divisie Merchant Gases boekte in het derde kwartaal van 2011 een omzetstijging van 12 procent en kwam uit op een omzet van 1,027 miljard dollar. De winst steeg met drie procent naar 182 miljoen dollar. Met name de verkochte volumes gas stegen in Azië sterk. In Europa stonden de resultaten onder druk. De omzetstijging bij de divisie Tonnage Gases bedroeg 20 procent en steeg naar 869 miljoen dollar. De brutowinst daalde als gevolg van hoge onderhoudskosten met 4 procent naar 115 miljoen dollar. De divisie Electronics and Performance Materials realiseerde een omzetgroei van 21 procent en kwam uit op 602 miljoen dollar. De winst in deze divisie steeg met 75 procent naar 109 miljoen. De cijfers betekenden een nieuw record voor de business unit. De divisie Equipment and Energy zette in het derde kwartaal van 2011 80 miljoen dollar om, een daling van 31 procent. De daling kwam vooral voor rekening van de teruglopende verkoop van Air Seperation Units. De winst daalde naar 9 miljoen dollar.

"We zien een sterke groei van het verkochte volume in een aantal van onze business segmenten", lichtte CEO John McGlade toe. "Vooral de groei van Merchant Gases in Azië was aanzienlijk, maar ook de groei in de sectoren energie en elektronica. De resultaten van de divisie Merchant Gases in de Verenigde Staten en Europa bleven achter. We zijn teleurgesteld in de hoge productie- en onderhoudskosten in de divisie Merchant Gases. We nemen de noodzakelijke stappen om de prestaties op dat gebied te verbeteren. Ook in de divisie Tonnage Gases zagen we dit kwartaal een aantal grote, geplande onderhoudsbeurten aan installaties."

Vooruitkijkend naar het vierde kwartaal zei McGlade: "We gaan uit van een aanhoudend sterke omzetgroei in de segmenten Tonnage Gases en Electronics and Performance Materials. Nu de grote onderhoudsbeurten achter de rug zijn en we maatregelen nemen om de productie- en onderhoudskosten in Merchant Gases te beheersen, verwachten we dat de marges in het vierde kwartaal flink zullen stijgen."

Vorige maand presenteerde Air Products de financiële doelstellingen voor de periode tot 2015. Het bedrijf verwacht de komende vier jaar een groei van maximaal 11 tot 13 procent per jaar te realiseren, waardoor de omzet in 2015 tot boven de 15 miljard dollar zal stijgen. Air Products verwacht tot 2015 eveneens de operationele marges te verhogen tot 20 procent en de return on capital tot 15 procent.

--------------------------