IKON

A A N K O N D I G I N G

Zicht-dvd op aanvraag beschikbaar!

IKON-televisie
Maandag 25 juli 2011
Nederland 2

23.25 - 23.55 uur: LUX: DE WERELD TIEN JAAR NA 9/11

Na 9/11 is angst alomtegenwoordig en een geduchte politieke factor. We zijn bang voor het terrorisme, het onbekende, 'de' islam, de globalisering, de Europese Unie en de economische crisis. Al deze angsten doen terugverlangen naar oude zekerheden en duidelijk afgebakende identiteiten. De uitspraak van onze minister-president dat hij 'Nederland wil teruggeven aan de Nederlanders' getuigt van het terugkerend nationalisme. De populistische handelaren in angst varen er in heel Europa wel bij. Maar zij kunnen beter in de leer gaan bij onze oer-Hollandse volkszanger van het levenslied, Andre Hazes. Want die wist het al: angst is een doodlopende weg. Hazes indachtig kiest LUX als motto voor haar nieuwe serie: Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug!

Aflevering 1: Het Design van de Angst
Met Zygmunt Bauman, emeritus-hoogleraar in de sociologie in Leeds en Warschau en één van de invloedrijkste sociale denkers ter wereld en zijn dochter, architect Irena Bauman.

Door de permanente veranderingen zijn mensen onzeker en angstig over hun dagelijks bestaan. Wij voelen ons bedreigd in ons levensonderhoud, onze positie in de wereld, en in onze identiteit. Wat we niet kunnen beheersen is onbekend en onbegrijpelijk en dat is weer beangstigend. Ook in Nederland rukt de angst op als vormgever van het dagelijks leven. We zien het in gated communities, cameratoezicht, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en een vergaande inbreuk op privacy voor 'ons aller' veiligheid. De roep om veiligheid klinkt steeds frequenter. Maar waarom eigenlijk? De paradox is dat we niet eerder in zulke veilige samenlevingen hebben geleefd maar banger zijn dan ooit. Is het mogelijk dit tij te keren? Bauman & Bauman laten zien dat het anders kan.

Redactie: Ruben Altena, Vanessa Ramaker; Stagiaire: Meike Plant;productie: Margie Monfils; regie: Wilberry Jakobs; eindredactie: Ida Overdijk

De eerdere vierdelige serie LUX: Grote Denkers over de toekomst is bekroond met de Erasmus EuroMedia Grand Award 2010.

www.luxmagazine.nl