Raad van State


maandag 25 juli 2011
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Midden-Delfland heeft verleend voor de bouw van een hotel-restaurant met twee conferentiezalen aan de Woudseweg in Den Hoorn. Een man uit Den Hoorn vindt dat het hotel op te korte afstand komt van zijn paardenstal. Ook vreest hij verkeers- en parkeeroverlast op de Woudseweg. Ten slotte betwijfelt hij of een nieuw hotel in deze omgeving wel nodig is. De rechtbank in Den Haag stelde de man in december 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201100638/1)

10.30 uur

Zitting over de aanwijzingen die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft gegeven voor vijf bestemmingsplannen. Het gaat om aanwijzingen voor het bestemmingsplan 'Buitengebied Zuidhorn', het bestemmingsplan Buitengebied Grootegast', het bestemmingsplan 'Buitengebied Leek' en het bestemmingsplan 'Buitengebied Marum' van de gelijknamige gemeenten. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzingen' houden in dat het provinciebestuur de bestemmingsplannen op bepaalde onderdelen 'overrult'. Zo is het provinciebestuur het niet eens met de bouwvoorschriften voor sleufsilo's en kuilvoerplaten die de gemeenten in de vier bestemmingsplannen hebben opgenomen. In provinciale regels is bepaald dat die uitsluitend op het 'bouwvlak' mogen worden gebouwd en niet daarbuiten, zoals de bestemmingsplannen nu mogelijk maken. Ook is de provinciebestuur het niet eens met de bouwvoorschriften voor woningen in oude bedrijfsgebouwen. Ten derde wil het provinciebestuur dat in de bestemmingsplanvoorschriften precies wordt opgenomen hoeveel nieuwe woningen per gemeente mogen worden gebouwd. De provincie heeft hiervoor in de provinciale regels exacte aantallen opgenomen per gemeente. Die aantallen zijn ten onrechte niet overgenomen in de bestemmingsplannen, aldus het provinciebestuur. Ten slotte heeft het provinciebestuur ook een aanwijzing gegeven voor het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008' van de gemeente Vlagtwedde. Het provinciebestuur is van mening dat in het bestemmingsplan te veel uitbreidingsmogelijkheden voor veehouderijen zijn opgenomen. Dit zou in strijd zijn met de provinciale regels. Tegen de provinciale aanwijzingen komen de colleges van burgemeester en wethouders van de verschillende gemeenten in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een aantal inwoners uit die gemeenten is het niet met de aanwijzingen eens. Zie ook de zaken met zaaknummers 201006132/1, 201007942/1, 20105135/1, 201005384/1 en 200909647/1 die de Raad van State op dinsdag 26 juli op zitting behandelt. Die zaken gaan over de bestemmingsplannen van de andere gemeenten. (zaaknummers 201006649/1, 201007784/1, 201005289/1, 201004535/1 en 200909916/1)

11.45 uur

Zitting over het verzoek van twee journalisten van het Haarlems Dagblad aan het college van burgemeester en wethouders van Haarlemermeer om informatie openbaar te maken. Het gaat om informatie over alle onderzochte meldingen bij het Meldpunt Integriteit van de gemeente. Het gemeentebestuur heeft het verzoek ingewilligd en heeft de journalisten een lijst gegeven van alle integriteitsmeldingen die sinds 2006 zijn gedaan. Bij de lijst zit een korte weergave van de inhoud van de meldingen. Het gemeentebestuur heeft echter geweigerd om de onderliggende stukken van iedere afzonderlijke melding openbaar te maken. Het is cruciaal voor de werking van het meldpunt dat de privacy van de melders en de betrokkenen wordt gewaarborgd, aldus het gemeentebestuur. Bovendien vreest het gemeentebestuur dat misstanden niet meer zullen worden gemeld, als betrokkenen niet langer anoniem kunnen blijven. Dit belang weegt zwaarder dan het belang van openbaarheid, aldus het gemeentebestuur. De journalisten zijn het hier niet mee eens en kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Haarlem. Die oordeelde in februari 2011 dat het gemeentebestuur per melding had moeten beoordelen of de onderliggende stukken wel of niet openbaar konden worden gemaakt. Het gemeentebestuur heeft zijn besluit dan ook niet goed genoeg gemotiveerd, aldus de rechtbank. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201103358/1)

13.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor de aanleg van twee aansluitingen van de N201 op de rijksweg A4. Ook mogen er verbindingswegen tussen de Kruisweg in De Hoek en de Bennebroekerweg worden aangelegd. Voor deze aansluitingen heeft het gemeentebestuur ook aanlegvergunningen verleend. De rechtbank in Haarlem verklaarde in januari 2011 een eerder beroep van een aantal omwonenden gegrond. De provincie Noord-Holland en het gemeentebestuur komen tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201101476/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.