Imtech NV

Imtech: sterke verdere groei in Polen, breed pallet aan nieuwe orders
* Eerste toepassing in Europa voor innovatieve energieoplossing voor koude- en warmte-uitwisseling in gebouwen

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het in Polen sterke autonome groei doormaakt. De economische groei in Polen resulteert in een toenemende vraag naar technologische totaaloplossingen. Imtech weet hiervan uitstekend te profiteren. In toenemende mate is er tevens behoefte aan het oplossen van complexe energievraagstukken. Ook hier weet Imtech goed op in te spelen. Belangrijke nieuwe orders zijn alle technische oplossingen in de gebouwen van de eerste fase van het thema- en avonturenpark 'Adventure World' in Warschau en de energie-efficiënte technologische modernisering van het station van Katowice (Kattowitz). Beide maken deel uit van een breed pallet aan nieuwe orders ter waarde van ruim 75 miljoen euro.

René van der Bruggen, CEO: 'Imtech bezit sinds enige jaren een sterke positie in Polen. Imtech Polska is in eerste instantie tot stand gekomen door samenwerking met Duitse klanten die in Polen actief werden. Later is de positie van Imtech in samenwerking met Poolse klanten en investeerders aanzienlijk uitgebreid. Het Imtech-portfolio aan technologische competenties is in Polen inmiddels nagenoeg compleet. Met ruim 40 miljoen inwoners is er in toenemende mate behoefte aan technologische totaaloplossingen, inclusief een sterke vraag naar energie-efficiëntie. Imtech weet hier over een breed pallet op in te spelen. Na opening van een nieuwe vestiging in Krakau is Imtech tevens in staat haar diensten met een landelijke dekking aan te bieden. Verdere autonome groei ligt, conform onze groeistrategie 2015, in het verschiet.'

Breed pallet aan nieuwe orders
Imtech weet de Poolse markt op brede schaal te bewerken. Dit resulteert in een breed pallet aan nieuwe orders. Een belangrijke order is de verzorging van alle technische oplossingen in de gebouwen van de eerste fase in het nieuwe thema- en avonturenpark 'Adventure World' in Warschau. Dit Disney-achtige park is het eerste grootschalige thema- en avonturenpark in Oost-Europa en zal in 2018 compleet gereed zijn. Imtech is in deze eerste fase verantwoordelijk voor de energievoorzieningen, de lucht- en klimaattechnologie en alle elektrotechnische oplossingen en verwacht ook bij de volgende twee fasen een rol te kunnen spelen. Het feit dat een soortgelijk park in Polen aan de orde is, weerspiegelt de gezonde economische fase waarin Polen verkeerd. Er wordt namelijk niet alleen geïnvesteerd in gebouwen of industrie, maar ook in toenemende mate in ontspanning en cultuur. Dat Imtech goed op deze trend weet in te spelen blijkt niet alleen uit orders voor de technologie in een nieuwe sporthal in Krakau en aquaparken in Allenstein en Treuberg, maar ook uit de prestigieuze orders voor de technologie in het nieuwe concertgebouw van Wejherwo (getest in het R&D-centrum van Imtech in Hamburg), het Joods Museum in Warschau (onlangs bezocht door president Obama van de USA) en de filmacademie 'Leon Schiller' in Lódz. Ook in de zorg weet Imtech door te breken met technologie-orders in bijvoorbeeld ziekenhuizen in Danzig en Allenstein.

Innovatieve energie-oplossingen
In toenemende mate staat energie-efficiëntie in Polen hoog op de agenda. Mede dankzij de unieke energiekennis van Imtech is de opdracht verworven voor de energie-efficiënte technologische modernisering van het station in Katowice (Kattowitz), dat dateert uit 1846 en in 1972 voor het laatst werd gemoderniseerd, en de nieuwbouw van het bijbehorend multifunctioneel kantoren- en winkelcomplex 'Galeria Katowice'. Onder beide gebouwen wordt een hightech transporttunnel aangelegd. Ook in deze tunnel verzorgt Imtech alle technische oplossingen, inclusief de brandbeveiliging. De hightech energie-efficiënte koeling, verwarming en ventilatie is voorzien van nieuwe innovatieve technologieën zoals een energiezuinig netwerk van warmtepompen die zowel energie leveren als onttrekken waardoor gemiddeld met een relatief lage temperatuur kan worden volstaan en piekbelasting wordt voorkomen. Tevens wordt voor het eerst in Europa specifieke koude- en warmtegeleiding toegepast tussen de koudere en warme delen in het gebouw in samenhang met koude- en warmte-uitwisseling in de zomer en winter. Hierdoor is sprake van een ultiem energiezuinig gebouw.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Meer informatie