Dura Vermeer

Houten - 25 juli 2011

Samenwerkingsovereenkomst BIM ondertekend

Dura Vermeer zet een nieuwe stap in het verbeteren van het bouwproces door verdere integratie van concepten en middelen. Na het PCS-bouwconcept, ketenintegratie en LEAN Bouwen gaat zij samen met haar partners Het Facilitair Bureau en BDC Architecten waar mogelijk ook het Bouw Informatie Model (BIM) toepassen bij nieuwe bouwprojecten.

Lid Raad van Bestuur Ronald Dielwart van Dura Vermeer Groep NV, directeur Rob van Dorp van Het Facilitair Bureau, specialist op het gebied van BIM, en directeur Marcel Bakker van BDC Architecten, al 25 jaar een vaste en betrouwbare partner en expert op het gebied van PCS, hebben hiervoor de samenwerkingsovereenkomst BIM ondertekend.

De drie partijen hebben ervaren dat BIM een belangrijk middel is in het proces van ketensamenwerking en een grote bijdrage levert bij het reduceren van faalkosten en sneller bouwen van woningen tegen een lagere prijs. Op dit moment wordt BIM op twaalf projecten toegepast. Een aantal dat, als het aan de drie partijen ligt, de komende tijd nog flink zal groeien.

BIM
Building Information Modeling (BIM) is de oplossing waarbij alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt bewaard, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle betrokkenen, onder andere bouwkundige, constructeur en installateur werken met dezelfde informatie en zien van elkaar wat er gebeurt. Ook kostendeskundigen en experts op het gebied van logistiek en planning werken in dit model. De partners krijgen zo een goed beeld, dat steeds getoetst wordt aan de wensen. Dit leidt tot afgestemd tekenwerk, vermindering van ontwerp- en bouwfouten, verlaging van bouwkosten, versnelling van de bouwtijd en een hogere kwaliteit.

BIM is op twee momenten in het bouwproces in te zetten. Allereerst in het voorstadium; hier kunnen potentiële huurders en kopers overtuigd worden met behulp van BIM omdat zij de woning en de omgeving in 3D zien. Zo kunnen zij bijvoorbeeld zelfs zien waar de beplanting komt en hoe die eruit zou gaan zien. Ze lopen als het ware virtueel door de wijk.

Woonconfigurator
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst BIM is tevens basis voor de verdere vormgeving van de woonconfigurator. Hierin kan de klant bijvoorbeeld kiezen uit verschillende soorten dakpannen en verschillende gevels. Het is een sterk communicatiemiddel doordat alles visueel wordt gepresenteerd. Vanwege de transparantie wordt de twijfel weggenomen of inzicht verstrekt. Met BIM ziet de klant precies wat hij koopt.

Dura Vermeer Groep NV
Dura Vermeer Groep NV is een vooraanstaande onderneming in de Nederlandse bouwbranche, die kan bogen op meer dan 155 jaar ervaring met de ontwikkeling en realisatie van woning- en utiliteitsbouw en infrastructurele projecten.

Het Facilitair Bureau
Het Facilitair Bureau is onderdeel van de Kokon Groep en is met 45 modelleurs één van de weinige bureau's die reeds volledig op BIM overgegaan is.

BDC Architecten
BDC Architecten heeft ruim twintig medewerkers verdeeld over drie aanvullende businessunits BDC Architecten, BDC Ingenieurs en BDC Vastgoed consulting. Dankzij een grote diversiteit aan opdrachten voor zeer gerenommeerde opdrachtgevers en jarenlange ervaring kan zij opdrachten vanuit een integrale benadering vormgeven en ontwikkelen en is tevens in staat bruggen te bouwen tussen de wensen van opdrachtgevers en overheid.

Het Facilitair Bureau en BDC Architecten verzorgen de bouwkundige uitwerking van alle projecten (zorg, woning en utilitaire bouw) in 3D en faciliteren en integreren overige partners in het model.
---