Politiebond ACP

ACP: `Vitaliteitsregeling kabinet onverteerbaar'

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs in een brief aan de Tweede Kamer op hoofdlijnen de beoogde vitaliteitsregeling geschetst. "De mogelijkheid voor politiemensen om vervroegd uit te treden, komt hiermee te vervallen. Dat is voor de ACP onverteerbaar", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

De plannen van het kabinet om de levensloopregeling en het spaarloon samen te voegen tot de nieuwe vitaliteitsregeling hebben sinds eind vorig jaar tot veel vragen geleid van verontruste politiecollega's. Dat begrijpt de ACP volkomen. In het regeerakkoord staat immers dat de regeling niet kan worden gebruikt voor vervroegd uittreden.

Hoofdlijnen vitaliteitspakket

Tot voor kort bestond er nog veel onduidelijkheid over de nieuwe regeling. Inmiddels is het idee uitgewerkt tot een concreet wetsvoorstel. Minister Kamp heeft begin juli in een brief aan de Tweede Kamer de hoofdlijnen geschetst van het beoogde `vitaliteitspakket'. Dit bestaat uit de volgende drie overheidsmaatregelen:

> Doorwerken: stimuleren van doorwerken van ouderen (62-plussers) d.m.v. werkbonussen voor werknemers en eventueel werkbonussen voor werkgevers.
> Mobiliteit: bevorderen van arbeidsmobiliteit van ouderen door het introduceren van mobiliteitsbonussen voor werkgevers voor het aannemen van oudere uitkeringsgerechtigden en werknemers van 55 jaar en ouder. > Loopbaanfaciliteiten voor het ondersteunen van duurzame inzetbaarheid: Het voorstel is een individuele spaarregeling voor het vormen van een financiële buffer, waarmee perioden van inkomensachteruitgang kan worden gefinancierd (periode tussen twee banen).

Gevolgen politiesector

Het voorstel van de minister betekent voor de sector politie dat er een einde komt aan de huidige wijze, waarop collega's binnen de politiesector vervroegd kunnen uittreden. Daarmee levert het problemen op voor politiemensen (circa 20 procent) die deelnemen aan de huidige levensloopregeling en dat willen aanwenden om eerder te stoppen met werken. Het voorstel van minister Kamp zal dan ook veel weerstand oproepen onder politiecollega's. Uiteraard gaat de ACP alle mogelijke middelen inzetten om ervoor te zorgen dat er aanpassingen komen die het vervroegd uittreden voor politiemensen mogelijk blijven maken.

Zwaar risicovol beroep

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: "De huidige levensloopregeling binnen de politiesector kan niet zomaar overboord worden gegooid. Deze keiharde afspraak uit de CAO 2005-2007 is niet voor niets gemaakt. Politiemensen oefenen een zwaar risicovol beroep uit en moeten daarom de mogelijkheid behouden om eerder te stoppen met werken." Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie heeft onlangs ook aangegeven dat politiewerk moet worden gekwalificeerd als zwaar werk. Voor de ACP hoort bij die vaststelling dat de huidige mogelijkheden om op 60-jarige leeftijd te stoppen met werken, hoe dan ook behouden moeten blijven voor collega's in de politiesector.

---

25/07/11 08:25

---