KNHS

Wentworth Ebony bemachtigt ereklasse titel in Garijp 25 juli 2011

Tijdens de Hynstedagen te Garijp werd afgelopen vrijdag het ereklasse kampioenschap grote maat hackneys verreden. Op heel overtuigende wijze werd deze in de wacht gesleept door de zwarte hengst Wentworth Ebony van gebroeders Van Nispen in handen van Lambertus Huckriede. De dag er na stond de Klavertje-drie titel gepland voor de Friezenrijders.

Stond, want door een ongeval waarbij Antje de Haan, moeder van deelnemer Udo de Haan, gewond raakte en naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd, werd besloten de titelstrijd uit te stellen. De overige rubrieken vonden wel gewoon doorgang.

Vijf grote maat hackneys kwamen in de baan voor het ereklasse kampioenschap. Ebony won alle voorgaande wedstrijden en ook nu was zijn optreden van extreem hoge klasse. Het behalen van de titel was dan ook geen grote verrassing. Titelverdediger Eclipse Eyecatching van Jan van der Westen bleek ook in goede doen en de tweede plaats was nu zijn deel. Tivoli Sunday Boy van Gerard Zwartjens beweegt ook zeer sterk en werd vierde, gevolgd door Avion Pierre van Piet Lijffijt en Magic Gladiator met Patrick Hoogerwaard.
Inmiddels traditionele overwinningen konden in de ereklasse kleine maat en damesklasse worden opgetekend voor Magic Victory met respectievelijk Lambertus Huckriede en Anneke Huckriede. Deze bruine van de gebroeders Van Nispen strijdt er altijd voor en daarop vormde Garijp dan ook geen uitzondering. Voor Willeke Rozendaal was er in beide rubrieken een rood lint. In de ereklasse behaalde ze die met Roscourt Top Secret van combinatie Croes & Horst en in de damesklasse deed ze dit met Fairview Emperor van familie Van Ingen. De limietklasse kleine maat was eerder op de dag al gewonnen door Sunbeam Look at Me met Anneke Huckriede. Full off Trust van Jan van der Westen bleek de beste bij de minder ervaren hackneys in de grote maat. Johan Boeve reed zijn langspan Boys Red Rose en Bingo naar winst in de dit jaar nieuwe competitie voor tandemaanspanningen.

Een dag later ging het tijdens de Provincie Fryslân competitie mis. Een deelnemer raakte in de dranghekken en dat leverde enkele gewonden op, waarvan er twee naar het ziekenhuis werden vervoerd. Derhalve kon de wedstrijd een klein uur later pas weer vervolgd worden, waarna een desondanks prima presterende Tom van de Gonda, gereden door George Borkent, zich als winnaar kon laten aanwijzen. Dekhengst Maurits 437 van Willem Wester was eigenlijk niet of nauwelijks minder en werd tweede met zijn eigenaar aan de witte koordleidsels. Even daarvoor was de competitierubriek verreden voor de jongelingen die dit jaar voor het eerst uitkomen. Al voor de vierde keer uit vijf starts, was de overwinning voor Egberdinas Tjardo van Gerrit Soepenberg en gereden door Susan Bouwman. Tjardo gaat met zeer veel ruimte, veel actie en een beste houding. Kortom een zeer aansprekende tuiger. Hij is met deze overwinning nog niet geheel zeker van de eindzege, maar heel erg veel kan er normaliter niet meer misgaan. Bommelsteyns Wessel van Jaap van der Meulens gelijknamige stal werd in handen van Sybren Minkema heel goede tweede. Martinus PJ van combinatie Pieter Wijbenga en Jannet van de Ark werd met Udo de Haan winnaar van de ereklasse en Daniëlla Smit reed hem naar de winst in de damesklasse. Renso van de Elsenerhof van Ben Nijhof en in handen van George Borkent werd tweede en bij de dames viel die plaats ten deel aan Maurits 437, nu gereden door Emmie de Jong. Voor Jesse R en Nielson fan Kippenburg bleek de hoogste eer weggelegd te zijn in het tweespan. Bij de Young Riders was de overwinning voor Sale Visser die reed met Marrit fan Hickaert, van en gefokt door zijn ouders.
Tevens verreden de Noordelijke regionale rijders het damesklasse kampioenschap. Margé Emmens won de voorghaande twee jaren met Topgazon Sam E en evenaarde dit resultaat nu voor de eerste keer met Topgazon Walt!

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto: www.rijkvanvulpen.nl

Uitslagen 22 juli, Garijp

HACKNEYS cat 2

Limietklasse

1. Sunbeam Look at Me, A. Huckriede

2. Leyrun Headliner. W. Sweens

3. Ramiro off the Lockcorner, S. Slui, G. Hurkmans

Limietklasse grote maat

1. Full of Trust, J. v.d. Westen

2. Secrets Jesse James, P. Hoogerwaard

3. Plains Inkspot, P. Lijffijt jr

Ereklasse

1. Magic Victory, gebr. v. Nispen, L. Huckriede
2. Roscourt Top Secret, Croes/Horst, W. Rozendaal
3. Suprise Gusty, F. Rovers

KAMPIOENSCHAP ereklasse grote maat

1. Wentworth Ebony, gebr. v. Nispen, L. Huckriede
2. Eclipse Eyecatching, J. v.d. Westen

3. Tivoli Sunday Boy, G. Zwartjens

Damesklasse

1. Magic Victory, A. Huckriede

2. Fairview Emperor, W. Rozendaal

3. Gins Black and White, S. Slui

Tandem competitie

1. Bingo/Boys Red Rose, J. Boeve

2. Suprise Gusty/- Mathie, F. Rovers

3. Leyrun Headliner/Prins Symphony, W. Sweens

23 juli

FRIEZEN cat 2
Competitie

1. Egberdinas Tjardo, G. Soepenberg, S. Bouwman
2. Bommelsteyns Wessel, St. Bommelsteyn, S. Minkema
3. Ulbe v.d. Noestehoeve, P. Okkema

Limietklasse Fryslân competitie

1. Tom v.d. Gonda, B. Nijhof, G. Borkent

2. Maurits 437, W. Wester

3. Jisse 433, S. Minkema

Ereklasse

1. Martinus PJ, Wijbenga/v.d. Ark, U. de Haan
2. Renso v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent
3. Jonker fan Lutke Peinjum, N. Osinga, P. Okkema

Damesklasse

1. Martinus PJ, D. Smit

2. Maurits 437, E. de Jong

3. Jesse R, J. Schreuder

Tweespan

1. Jesse/Nielson, S. Minkema

2. Lieuwe/Jaring, B. de Boer

3. Maiko/Kasper, H. Minkema

Young Riders

1. Marrit fan Hickaert, S. Visser

2. Willem, J. v. Duyn

3. Hille fan Bokkum, J. de Boer

KAMPIOENSCHAP damesklasse cat 3

1. Topgazon Walt, M. Emmens

2. Hielke, M. de Jong

3. Manno fan Kippenburg, B. v.d. Weij