Ingezonden persbericht


Persbericht

Diemen, 25 juli 2011

Samenwerking Generali en Coca-Cola unieke pensioenoplossing

Pensioenverzekeraar Generali zorgt met ingang van 20 juli 2011 voor internationale pooling van opgebouwde pensioenen voor onderdelen van The Coca-Cola Company. Het gaat om de pooling van de opgebouwde pensioenen van een pensioenfonds in Duitsland en later wordt die van een verzekerde regeling in Nederland toegevoegd. Generali brengt de pensioenvermogens van Coca-Cola samen in een `captive'. Dit is een unieke oplossing die mede in Nederland is ontwikkeld. De Amerikaanse frisdrankfabrikant kan hierdoor lokale pensioenvermogens tegen lagere kosten op een grotere schaal beheren en de risico's beter spreiden. Generali garandeert het ouderdoms- en nabestaandenpensioen van de medewerkers en zorgt voor de administratie en het beheer.

Asset pooling via hervezekering voor internationale bedrijven; grote verschillen in regelgeving kosten geld Gerrit Nolles, directeur Levensverzekeringen van Generali in Nederland, legt uit waarom `asset pooling' via herverzekering een logische oplossing is voor internationale bedrijven zoals The Coca Cola Company. "De internationalisering van de economie is al jaren een feit. Ondernemingen kunnen zelf gemakkelijk grensoverschrijdend werken. Ze kunnen hun producten overal in dezelfde vorm verkopen, maar hun pensioenregelingen moeten per land worden opgezet." Heeft een onderneming vestigingen die over de wereld zijn verspreid, dan moet de onderneming tot soms wel honderd pensioenregelingen voeren. Nolles: `Wij kennen AOW en bedrijfspensioen. In Frankrijk en in Duitsland is het weer anders geregeld. Ga je buiten Europa kijken, dan zijn de verschillen nog groter. Ook zijn de levensverwachting van de werknemers per land verschillend. Daarbij eist ieder land ook nog eens bijzondere waarborgen voor de bescherming van de opgebouwde vermogens. Het gevolg is dat bij een multinational het totaalvermogen van een pensioenfonds in zeer veel stukjes is geknipt. De onderneming mist hierdoor slagkracht op de beleggingsmarkt en dat leidt weer tot onnodige kosten.' Nederlandse oplossing uniek Het herverzekeren van ouderdomspensioenen in een `captive' is uniek. De oplossing is mede in Nederland ontwikkeld en is een voorbeeld voor het opzetten nieuwe Europese pensioenregelingen. Wat Generali betreft zullen meer van dergelijke contracten volgen. De in Triëst gevestigde Generali Group (anno 1831) behoort wereldwijd tot de top tien van verzekeraars en is marktleider in het herzekeren van het overlijdensdeel van pensioenverzekeringen in een `captive'. In totaal lopen er nu zo'n 60 van dergelijke contracten, waarvan Generali er 28 heeft opgezet. De verzekeraar kent ook pools voor arbeidsongeschiktheids- en zorgverzekeringen. Het herverzekeren van ouderdomspensioen in een `captive' is hierbij nieuw. Bij het tot stand brengen van deze pensioeninnovatie was Towers Watson als consultant nauw betrokken. Strenge internationale voorwaarden De Europese Richtlijn maakt zogeheten Institutions for Occupational Retirement Provision (IORP) mogelijk, doordat pensioenfondsen deelnemers kunnen hebben in één of meerdere lidstaten. Pensioenfondsen moeten wel aan strenge voorwaarden voldoen. Nolles: `Als ik het wat ongenuanceerd stel, dan kun je onze regeling vergelijken met zo'n IORP. De `captive' is juridisch gescheiden van de onderneming en belegt het vermogen. Dankzij het Generali Employee Benefits Network kunnen we de deelnemers in de meeste Europese landen in hun eigen taal informeren.'.



Over Generali Generali verzekeringsgroep nv is sinds 1870 actief op de Nederlandse verzekeringsmarkt. In die 140 jaar is Generali uitgegroeid tot een vooraanstaande pensioen- en inkomensverzekeraar voor ondernemers, ondernemingen en particulieren. In het belang van een optimale dienstverlening werkt zij daarbij samen met het professionele intermediair. Generali onderscheidt zich door een persoonlijke service, betrokken opstelling en accurate administratie. De 500 deskundige medewerkers bepalen het succes van de organisatie. Meer informatie over Generali kunt u op www.generali.nl vinden. Generali maakt als zelfstandige en solide verzekeraar deel uit van de wereldwijd opererende Generali Group. Wereldwijd heeft Generali meer dan 85.000 medewerkers in 68 landen. Eén op de vier Europeanen heeft ten minste één verzekering ondergebracht bij Generali Group. Meer informatie over Generali Group kunt u op www.generali.com vinden.

Bijlage: Artikel uit Het Financieel Dagblad van 25 juli 2011 "Coca-Cola bundelt pensioen"