Ingezonden persbericht


Delft, 21 juli 2011

PERSBERICHT

TITEL

Hoogstandjes in water- en deltatechnologie

SUBTITEL

De Kennisalliantie bundelt krachten om de top te bereiken

inhoud

Delft - Elke topcoach weet dat je de sterke punten van een topsporter moet versterken om te kunnen winnen. En dat je kampioen wordt als je de topsporters elkaar vertrouwen en elkaar blindelings weten te vinden. Of het nou gaat over hockey, voetbal, volleybal of watersport. Winnaars versterken hun sterke kanten en scoren op het juiste moment. Dat is ook precies wat de Kennisalliantie wil met de water- en deltasector in Zuid-Holland: De internationale top bereiken. Want op het gebied van water hebben we al eeuwen internationale naam en faam. Willen we dat behouden dan moeten we samenwerken, innoveren, nieuwe kennis ontwikkelen, investeren en scoren.

Investeren in topsectoren
Water is een van de negen topsectoren waarin Nederland wereldwijd sterk is. Sander van der Wal programma manager 'water' van de Kennisalliantie: "Wij willen die positie verstevigen. Het doel is om meer omzet uit watertechnologie te halen, meer werkgelegenheid in deze sector te realiseren en nieuwe kennis toe te passen op innovatieve producten met internationale marktwaarde. Om dit te realiseren verbinden we 'water'partner in programma's en projecten, hebben we structureel overleg met locale en internationale overheden om belemmeringen op te lossen en letten we erop dat waterprogramma's en projecten elkaar versterken."

Delft Blue Technology
Het eerste waterprogramma dat de Kennisalliantie in 2009 mede realiseerde is Delft Blue Technology . Dit is een programma waarin de gemeente Delft, het Hoogheemraadschap van Delfland, de TU Delft, TNO, Deltares, Science Port Holland, UNESCO-IHE en de Kennisalliantie de handen ineen geslagen hebben om Delft nog sterker op de kaart te zetten als kenniscentrum voor water- en deltatechnologie. Van der Wal: "Delft Blue Technology is hét loket voor watervraagstukken. Deze watervraagstukken worden omgezet in een project en uitgewerkt tot een concreet product. Het projectteam experimenteert, test en demonstreert in een van de demonstratieruimten in (de directe omgeving van) Delft met de ambitie om de innovaties wereldwijd toe te passen." Pieter van Prooijen, project developer van Delft Blue Technology vult aan: "Wij zijn nodig omdat we vanuit een neutrale positie een brug kunnen slaan tussen de verschillende partijen. Daarnaast kijken we vroeg in het proces naar de financiën: wat levert het op, behalve droge voeten?"

Deltatechnologisch valorisatieprogramma
De regio Delft - Rotterdam - Drechtsteden als internationale etalage voor een economisch sterk deltagebied. Dat is het belang van de Kennisalliantie als één van de initiatiefnemers van het Deltatechnologisch valorisatieprogramma en past naadloos in het beleid van de provincie Zuid-Holland om meer aandacht te geven aan het cluster 'Maritiem'. In deze regio zijn bedrijven en instellingen gevestigd met een wereldnaam op het gebied van waterbouw, water- en deltatechnologie, scheepsbouw en off shore activiteiten. Juist door deze krachten te bundelen en innovaties zichtbaar te maken, trekken we internationale overheden hier naar toe. We laten ze onze beproefde en nieuwste oplossingen zien en verkopen hiermee nieuwe kennis en technologie. Het programmateam onder leiding van de TU Delft streeft ernaar om in het najaar een Europese subsidieaanvraag te doen van 3.7 miljoen euro voor een periode van drie jaar, waarmee meerjarige innovatieprojecten ontwikkeld kunnen worden.

Nederlandse topsector water
Het Rijk heeft negen topsectoren aangewezen waarvan 'water' er een van is. Ook het Rijk ziet de potentie van onze waterexpertise. Door ervoor te zorgen dat locale, regionale en landelijke programma's elkaar versterken, bundelden we de kennis van wetenschap, overheid en ondernemerschap in een actieagenda die in juni aangeboden is aan minister Verhagen van EL&I. Van der Wal: "Deze regio is mede vormgever van Verhagen's beleid op water want veel van de ambities en speerpunten uit het Zuid-Hollandse advies zijn overgenomen en we zijn tevreden dat we als Kennisalliantie daarin onze rol hebben kunnen spelen. Samen met onze partners hebben we de regionale input vormgegeven en er ook voor gezorgd dat de regionale economische agenda aansluit bij die van het Rijk en andersom. Zo wil het Rijk maatregelen nemen om onze waterkennis internationaal onder de aandacht te brengen, de wet- en regelgeving voor ondernemers te vereenvoudigen en logistieke knelpunten weg te nemen. Het Rijk staat ook positief tegenover een investeringsfonds voor waterinnovaties en investeringen in het onderwijs om dat optimaal aan te laten sluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt."

Cross sectorale innovatieprojecten
Natuurlijk zijn er nog veel innovaties mogelijk in de water- en deltasector. De Kennisalliantie wil nieuwe invalshoeken verkennen. Bijvoorbeeld door de watersector te verbinden met ICT en ruimtevaarttechnologie. Kunnen we dan bijvoorbeeld met één druk op de knop zien welk schip een milieuvervuiling op zee veroorzaakte? Ja, dat is mogelijk door satellietdata te verbinden met scheepvaartbewegingen, stromingen en getijden. In Zuid-Holland barsten we van high tech bedrijven en organisaties die oplossingen bedenken waar de water- en deltasector van profiteert. Het creëren van cross sectorale projecten is één van de expertises van de Kennisalliantie en sluit goed aan bij de nieuwe regionale economische agenda voor de Zuidvleugel. Hierin wordt juist voor deze kruisbestuivingen aandacht gevraagd.

Etalage voor de wereld
Als je wilt verkopen dan moet je je producten kunnen laten zien. Daarvoor hebben we experimenteer- en demonstreerruimten nodig waar potentiële klanten naar toe kunnen komen. Het gebied langs de A13 is zo'n buitengebied waar wateroplossingen bekeken en getest kunnen gaan worden. De Kennisalliantie is met locale en regionale overheden in gesprek voor meer 'etalageruimte'. We inventariseren de mogelijkheden en eventuele belemmeringen en zorgen ervoor dat projecten beschikken over een ruimte waar ze hun nieuwe watertechnologie kunnen demonstreren aan nationale en internationale klanten.

Wereldwijde uitdagingen zorgen voor unieke kansen
De klimaatverandering zorgt voor heel wat uitdagingen voor onze waterexperts. In Zuid-Holland lopen talloze projecten om overstromingen en verzilting in goede banen te leiden. Ook projecten die de waterkwaliteit in een stedelijke omgeving optimaliseren staan internationaal in de schijnwerpers. Er zijn veel wateruitdagingen en er is veel geld te verdienen aan water. En de verwachtingen zijn dat dit voorlopig niet verandert. Daarom bundelt de Kennisalliantie de krachten van de 'gouden driehoek' van ondernemers, wetenschap en overheid. Daarom inspireren we jong talent voor de watersector en daarom demonstreren we projecten waar Nederland trots op kan zijn.

Fotobijschrift 1
Sander van der Wal, programma manager Kennisalliantie: "We hebben ons ten doel gesteld om meer omzet uit watertechnologie te halen, meer werkgelegenheid in de watersector te realiseren en nieuwe kennis toepassen op innovatieve producten."

Fotobijschrift 2
Deltares onderzoekt de 'groene dijk' in de Deltagoot.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Geschikt voor onmiddellijke plaatsing