Ingezonden persbericht


Persbericht

Verhoogde kans opname in Thonet collectie door nieuwe eisen deelname vijfde Thonet Mart Stam prijs

Utrecht, 25 juli 2011 - De directie van Thonet en de redactie van de Architect reiken dit jaar voor de vijfde maal de Thonet Mart Stam prijs uit. Deze aanmoedigingsprijs voor ontwerpers heeft als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en de speciaal ontworpen Thonet Mart Stam Award. Het winnende ontwerp wordt bovendien opgenomen in de Thonet EXP collectie. Een belangrijke nieuwe eis is dat het ontwerp geschikt moet zijn voor de standaard Thonet collectie en dus ook door Thonet geproduceerd moet kunnen worden.

De stoel VouwWow waarmee Maartje Nuy en Joost van Noort in 2009 de Thonet Mart Stam Prijs wonnen, is opgenomen in de Thonet EXP collectie en is al te koop via www.thonetexp.nl. Vorig jaar won Tiddo de Ruiter met zijn stapelbare spanstoel de prijs. Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt zodat deze ook kan worden ondergebracht in het Thonet EXP label.

Nieuwe eisen deelname

De opgave betreft het maken van een ontwerp voor een stoel, voor gebruik op kantoor of in de woning. Deelnemers worden uitgedaagd na te denken over de toekomst van de productie van stoelen en dit in hun ontwerp te verwerken. Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van de stoel. Ander aandachtspunt is het materiaalgebruik. Een belangrijke nieuwe eis is dat het ontwerp geschikt moet zijn voor de standaard Thonet collectie en dus ook door Thonet geproduceerd moet kunnen worden. De fabriek van Thonet is vooral gespecialiseerd in de toepassing van staal, hout en meubelstoffering.

De ontwerpen kunnen tot en met vrijdag 26 augustus 2011 (datum poststempel) worden ingeleverd bij: Thonet, Rotsoord 3, 2516 CL Utrecht. Informatie over de voorwaarden tot deelname en de wijze van inzenden is te vinden op www.LAi2011.nl.

Jury

De beoordeling vindt plaats in twee ronden. In de eerste ronde wijst de jury drie nominaties aan en laat deze vergezeld gaan van een motivatie. Iedere nominatie wordt 'geadopteerd' door een van de juryleden en in de daaropvolgende maanden september - november onder de vlag Thonet EXP verder uitgewerkt. Tijdens de prijsuitreiking presenteren de inzenders en juryleden de genomineerde ontwerpen. Het publiek kiest op donderdag 24 november 2011 in RDM Campus te Rotterdam de winnaar van de Thonet Mart Stam prijs 2011.

De genomineerden worden aangewezen door een jury bestaande uit Ed Annink (Ontwerpwerk), Maarten Baas (Studio Baas & den Herder) en Ramin Visch (Studio Ramin Visch). Secretaris van de jury is Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).

Einde bericht