Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - Maandag 25 juli 2011

Groene ontmoetingsplek in het hart van De Kruiskamp

De Kruiskamp is eind 2011 een groene ontmoetingsplek rijker. In de afgelopen maanden is samen met gebruikers en omwonenden gewerkt aan een nieuw ontwerp van het terrein tussen de Van Galenstraat, Van Brakelstraat, Banckertstraat en de Evertsenstraat. Ook het schoolplein van ABC-school De Vlindervallei is hierin meegenomen. In het park kunnen straks zowel kinderen als volwassenen samen sporten en spelen en kunnen verschillende doelgroepen elkaar ontmoeten.

De herinrichting van het gebied wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort, woningcorporatie de Alliantie en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel. In 2010 zijn de wensen en ideeën van gebruikers van het terrein in kaart gebracht. Ook is aan de gebruikers, direct omwonenden en vertegenwoordigers van de school De Vlindervallei gevraagd deel te nemen aan het participatietraject om gezamenlijk na te denken over het ontwerp. In diverse bijeenkomsten zijn ideeën uitgewisseld en is gereageerd op diverse voorstellen. Eind mei 2011 is het ontwerp voorgelegd aan de wijk en konden buurtbewoners nog eventuele vragen stellen.

Sport- en spelzone
Het centrale gedeelte van het park wordt ingericht om te kunnen sporten en spelen. Voor de wat oudere kinderen wordt een avontuurlijke speelheuvel gemaakt met boomstammen om te klimmen en te klauteren, een stapstenenroute, een hoge glijbaan en in het midden een klimrots met een veilige speelondergrond. Het huidige kunstgrasveld met ballenvangers blijft gehandhaafd en wordt opgeknapt. Het gebied rondom het kunstgrasveld wordt uitgebreid met een pannaveld. Aan de zijkant van de speelheuvel wordt een tribune van zitelementen gemaakt. Verder komt er een overdekte zitplek en enkele toestellen voor buitenfitness.

Schoolplein
Het schoolplein krijgt een nieuwe betegeling met figuraties, waarop kinderen sudoku kunnen spelen, kruiswoordpuzzels kunnen oplossen en het alfabet kunnen lezen. Verder komt er een nieuwe zandbak en een klimtoestel met glijbaan op het plein. Op het pad tussen het schoolplein en het park kunnen kinderen spelen op het duikelrek, de wipwap en de evenwichtsbalk, die op een rubberondergrond worden geplaatst.

Groene huiskamer
Tussen het schoolplein en het parkgedeelte komt een groene rand met zitplekken. Ook komt er op de hoek van de Evertsenstraat met de Banckertstraat een nieuwe zitplek. Het terrein krijgt een groene invulling en uitstraling met bloeiende bomen en boomgroepen om het parkkarakter te versterken. Wel blijft het terrein zoveel mogelijk toegankelijk en zichtbaar met het oog op de veiligheid in het gebied.

Werkzaamheden
De verwachting is dat de gemeente Amersfoort komende maand start met de aanleg van het schoolplein. Medio oktober starten de werkzaamheden in het park. Tot half oktober is het nog mogelijk om ideeën voor de naam van het park aan te leveren. De definitieve naam wordt bij de oplevering van het park onthuld. Kijk voor meer informatie en het ontwerp op www.amersfoort.nl/vlindervallei.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort