Ingezonden persbericht


Mediainformatie, juli 2011
Stichting Natuurkunst Drenthe

Uitbreiding kunstwerken 'Dorpsgezichten'

Het project Dorpsgezichten( dat in 2009 met het bezoek van Koningin Beatrix van start ging) wordt komende weken uitgebreid met drie nieuwe kunstwerken. Op maandag 25 juli wordt er gestart met nieuwe werken van de Italiaanse kunstenaar Bettino Francini en de Amerikaan Herb Parker. Zij waren beiden al eerder te gast in Schoonoord als deelnemers aan de kunst- en natuurroutes die daar sinds 2005 jaarlijks worden georganiseerd. Op 5 augustus komt Thomas Neumaier (Duitsland) die ook al eerder in Schoonoord aan het werk was. Met deze drie nieuwe kunstwerken staan er dan in totaal dertien.

Bettino Francini was eerder te gast tijdens de vijfde editie in 2009. Van zijn hand was toen het beeld 'Nest' met als thema OverLeven. Voor Dorpsgezichten wordt het project 'Contemperano' (Eigentijds) gerealiseerd. Het is een structuur van eikenhouten balken dat herinneringen oproept aan de monumentale gebinten van de Drentse traditionele boerderijen. In dit werk echter lijkt de balkenconstructie minder stabiel omdat het opgebouwd is uit lange en korte segmenten, verbonden door stalen klampen. Het wordt gemaakt in Zweeloo ism. Met houtzagerij Jan Kroes. Later vindt het een plaats bij Aalden aan de rand van het natuurgebied (Koemarsendijk) Herb Parker nam deel in 2008 toen het thema Kunstige Archeologie was. Hij bouwde toen een spiralend huis van takken waar men in kon lopen. Ook het nieuwe werk is een spiralend bouwwerk met als titel 'Drenthe Cathedral'. Deze keer wordt het echter een stuk steviger want het wordt opgebouwd uit ca 400 palen rondhout die stevig met elkaar worden verbonden. Deze kunstige kathedraal komt te staan op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer aan de Schapendijk. Hier is tevens het nieuwe informatiebord te vinden met gegevens over de omgeving en over de laan met omgekeerd perspectief die daar geplant is. Thomas Neimaier (2009 - OverLeven) gaat aan het werk met drie grote zwerfkeien. Hiervoor zijn grote stalen propellers gemaakt die in de stenen worden bevestigd. Titel: 'Flying Rocks'. Het project komt te staan bij het begin van de Dorpsstraat in Gees gezien vanuit Oosterhesselen. Hier is een mooie verharde piknikplek precies tegenover het veld waar men regelmatig een festijn met super lichte vliegtuigjes organiseert.

In augustus verschijnt dan weer een nieuw vouwblad met de route en gegevens over alle kunstwerken. Het hele project wordt afgerond in 2012 met nog een aantal nieuwe kunstwerken en een begeleidende documentatie.



Ingezonden persbericht