Waterschap Reest en Wieden


voeten tijdens de Drentse Fiets4Daagse

Uitleg over waterbeheer en droge voeten tijdens de Drentse Fiets4Daagse

Het waterschap Reest en Wieden staat dinsdag 26 juli aanstaande op de route Diever van de Drentse Fiets4Daagse. Medewerkers van het waterschap Reest en Wieden staan vanaf 10.30 uur aan de Doldersummerweg in Doldersum. Daar informeren zij de deelnemers over het waterproject Vledder Aa. Voor de jonge deelnemertjes aan de KindActiefRoute (KAR) wacht een leerzaam waterproefje over de Vledder Aa en andere beken in Nederland. Na afloop krijgen zij een aandenken van het waterschap mee naar huis.

Tijdens deze eerste fietsdag krijgen zowel de oudere als de jonge deelnemer(tje)s uitleg over het werk van het waterschap. Over hoe het waterschap zorgt voor ruimte voor water en voor droge voeten in de lager gelegen gebieden.

Vledder Aa: hier zorgt het waterschap voor ruimte voor water

Reest en Wieden voert op diverse plekken in zijn beheergebied waterprojecten uit. Denk hierbij aan herinrichtingsprojecten, water-op-maat projecten en anti-verdrogingsprojecten. In het Drents-Friese Wold werkt het waterschap Reest en Wieden, samen met een aantal partners, aan het Vledder Aa project. In dit waterproject wordt er onder andere voor gezorgd dat de Vledder Aa zijn natuurlijke loop weer terug krijgt. De bovenloop van de beek is een aantal jaar geleden al hersteld. Deze heeft zijn oorspronkelijke profiel en tracé terug gekregen. Daarnaast zijn er poelen, bos- en landschapselementen in het gebied aangebracht.

Het doel van de werkzaamheden in en rond de Vledder Aa is het herstellen van het beeksysteem en het verbeteren van de waterhuishouding voor de landbouw en de natuurgebieden. Hermeandering (het weer laten kronkelen) van de beek zorgt ervoor dat we het water langer kunnen vasthouden in de hoger gelegen gebieden. Daarnaast zorgt het voor een meer gecontroleerde waterafvoer naar de lager gelegen gebieden binnen het beheergebied van Reest en Wieden.

Meer weten?

Op deze website staat meer informatie over diverse waterprojecten van Reest en Wieden. Voor de kinderen heeft het waterschap een aparte website gemaakt: http://www.waterwizz.nl/. Op beide sites zijn interessante filmpjes over het werk van het waterschap te bekijken.

Op de landelijke kinderwebsite http://www.droppiewater.nl/ valt er voor kinderen ook nog van alles te leren over water. Hier kunnen zij zelfs een schoolreisje winnen: met de hele klas naar het watermuseum in Arnhem!