Gemeente Grave

Brabantbrede controle op luchtwassers

Een goede luchtkwaliteit en daarmee een gezonde leefomgeving is in ieders belang. Toch heeft de maatschappij te maken met geuroverlast, ammoniakuitstoot en fijnstofemissies. Toezicht en handhaving van de luchtwassers heeft daarom prioriteit, zo stellen bestuurders met de Brabantbrede toezichtsaanpak luchtwassers. Wanneer veehouderijen luchtwassers inzetten, kunnen de geuroverlast, ammoniakuitstoot en fijnstofemissies worden beperkt.

Gezamenlijke aanpak toezicht en handhaving
In de Brabantbrede toezichtsaanpak trekken de Brabantse handhavingspartners samen op in het organiseren van het toezicht en de handhaving van agrarische bedrijven. Deze samenwerking heeft tot doel de uniformiteit en kwaliteit te versterken in de controle op de luchtwassers. In 2011 en 2012 worden alle bedrijven waar een luchtwasser aanwezig is door het bevoegde gezag bezocht.

Voorbereiden op controle
Uit eerdere steekproeven blijkt dat er milieuwinst is te behalen in een juist gebruik van luchtwasser bij veehouderijen. Veehouderijen kunnen nu al, voordat de controle plaatsvindt, er zorg voor dragen dat de luchtwasser voldoet aan de eisen zoals deze in de vergunning staan. Bij twijfel over de juistheid van aangeschafte materialen, kunnen veehouderijen tijdens de realisatiefase al zaken afstemmen met het bevoegd gezag.

Samen werken aan luchtkwaliteit
De resultaten van de controles worden geregistreerd. Zo brengen betrokken partijen het gebruik van de luchtwassers in kaart. Ook externe partijen als de VROM-inspectie, politie en justitie erkennen de problematiek van geuroverlast, ammoniakuitstoot en fijnstofemissies. Zij verlenen hun medewerking op diverse punten. Het gezamenlijk streven naar een juist gebruik van luchtwassers en de uniformiteit en de kwaliteit van het toezicht daarop, werpt uiteindelijk zijn vruchten af op de Brabantse luchtkwaliteit.

Meer informatie Dhr. R. Kooyman, cluster Handhaving (0486) 477 277

Â