Gemeente Soest

Verken het buitengebied van Soest

26 juli 2011

Een groot deel van Soest is niet bebouwd: het landelijk gebied. Momenteel zijn wij bezig met het opstellen van een visie voor het landelijk gebied en wij willen u graag meenemen in het traject.

In de gebiedsvisie komt te staan hoe het landelijk gebied in de toekomst vorm moet krijgen. Daarbij wordt rekening gehouden met de ontwikkelingen die nu, maar ook in de toekomst actueel zijn. De gebiedsvisie wordt uiteindelijk vastgelegd in een bestemmingsplan.

Historische kaart (1900)

Graag willen wij u kennis laten maken met het landelijk gebied en de onderwerpen die daar nu spelen. Dat doen we door het houden van deze tentoonstelling en het geven van drie lezingenavonden.

Tijdens de lezingenavonden wordt verteld over het verleden, heden en de toekomst van het landelijk gebied. Ze zijn op 22 en 29 augustus en op 5 september in het gemeentehuis. De deelgebieden die tijdens de lezingenavonden worden besproken zijn het agrarische landschap, het bosgebied en de dorpsranden, inclusief de Birkstraat.

Deze tentoonstelling geeft aan de hand van verschillende thema's een overzicht van de huidige situatie van het landelijk gebied:
1. Ontstaan van het landschap: Hoe heeft de ondergrond van Soest zich gevormd en hoe heeft het landschap van Soest zich de afgelopen eeuwen ontwikkeld?

2. Cultuurhistorische waarden: Wat zijn belangrijke cultuurhistorische kenmerken van Soest, waar liggen belangrijke gebieden en gebouwen?
3. Landschappelijke waarden: Welke landschapstypen zijn in Soest aanwezig en hoe is dat voor iedereen zichtbaar?
4. Water en ecologie: Soest heeft veel natuur met bijzondere gebieden voor flora en fauna.

5. Landbouw en grondgebruik: Hoe wordt het landelijk gebied op dit moment gebruikt en waar liggen de agrarische bedrijven?
6. Recreatie en toerisme: In het landelijk gebied is veel ruimte voor recreatie en toerisme.

7. Bebouwing: Welke vormen en typen bebouwing zijn nu in het landelijk gebied aanwezig?

Bodemkaart (1975)

Veel plezier bij de tentoonstelling!