Gemeente Lelystad

Exposure wint prijs voor staalconstructie

Maandag 25 juli 2011

Het kunstwerk Exposure op de strekdam in Lelystad

Het Lelystadse landschapskunstwerk Exposure van kunstenaar Antony Gormley is wederom met een award bekroond.

Internationale prijs

Ditmaal gaat het om de internationale prijs: "Structural steel Design Award 2011", waarvoor door een jury staalconstructies werden beoordeeld die in de UK gesitueerd zijn of gebouwd door Britse of Ierse staalconstructeurs. De "Structural steel Design Award" wordt gesponsord door de Britse staalbedrijven BCSA en Tata Steel.
* Brochure Structural steel Design Award

Erkenning voor gerbuik staal

Op maandag 25 juli overhandigde de heer Hoekstra Bonnema van Tata Steel Nederland de award en oorkonde aan wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad. De award is een erkenning voor de hoge standaard van het gebruik van staal in de wereld van constructieontwerp. Om tot de winnaars te komen, werden elementen afgewogen als efficiency, kostenbesparing, innovatie en esthetisch voorkomen.

Grote uitdaging voor staalconstructeur

De inzendingen werden beoordeeld in vier categorieën. Exposure won de award in de categorie "overige constructies". Het commentaar van de jury was: "Een opvallende stalen sculptuur geïnspireerd op het eigen hurkende lichaam van de kunstenaar. De immens complexe samenstelling van honderden verzinkte stalen knoopconstructies, precies zoals voorgeschreven door de kunstenaar en de technisch ingenieur, werd gefabriceerd in afzonderlijke delen en geschikt gemaakt voor transport en wederopbouw op de plaats van bestemming. De uitdaging voor de staalconstructeur was enorm. Het hele team heeft met hart en ziel gewerkt aan dit inspirerende werk, dat uiteindelijk de status van een bewonderenswaardige krachttour bereikt heeft."

Geschiedenis Exposure

In 2001 stelde de Provincie Flevoland middelen beschikbaar aan de gemeente Lelystad om tot de ontwikkeling van een zesde landschapskunstwerk in de Provincie te komen. Het centrum voor landschapskunst `De Verbeelding' in Zeewolde werd gevraagd om een onderzoek te verrichten naar een geschikte locatie die een relatie had met stad en water, en een kunstenaar te selecteren. Toen de locatie eenmaal bekend was - de strekdam voor de kust van Lelystad - werd er een internationale wedstrijd uitgeschreven onder kunstenaars. Antony Gormley won deze wedstrijd met zijn schetsontwerp van het kunstwerk, dat later de naam Exposure zou krijgen.

Exposure is tussen 2007 en 2010 gebouwd door het Schotse bedrijf Ltd. Had Fab, dat gespecialiseerd is in het maken van elektriciteitsmasten. Dit bedrijf is al vanaf het schetsontwerp bij het project betrokken geweest en is bij het ontwerp en de bouw begeleid door het Nederlandse ingenieursbureau Royal Haskoning. In 2009 werd de fundering gelegd op de strekdam in Lelystad en op het Schotse terrein van Ltd. Had Fab een proefopstelling gemaakt van de sculptuur. In de zomer van 2010 is het kunstwerk in enkele weken door Ltd. Had Fab op de dam neergezet. Ja