Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

26 juli 2011

Jonge allochtone wetenschappers ontvangen promotiebeurzen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 19 allochtone afgestudeerden een subsidie uit het programma Mozaïek toegekend. De jonge en talentvolle wetenschappers in de dop kunnen met deze financiering vier jaar lang promotieonderzoek uitvoeren.

Elke kandidaat ontvangt 200.000 euro voor promotieonderzoek aan een universiteit. Dat bedrag wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW.

Meer variatie
Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. NWO hoopt dat de gehonoreerde kandidaten ook op de lange termijn actief zullen blijven in de Nederlandse wetenschap en dat ze vanuit die positie een voorbeeldfunctie zullen vervullen.

De winnaars van een Mozaïeksubsidie zijn ambitieuze, jonge wetenschappers. Veel van hen hebben al eerder prijzen gewonnen of hebben tijdens hun studie meegeschreven aan wetenschappelijke publicaties. De laureaten zijn onder andere afkomstig uit Suriname, Indonesië, Iran en Irak.

156 studenten en afgestudeerden reageerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De beste kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken en presenteren voor een beoordelingscommissie. 19 van de 44 uitgewerkte aanvragen worden gehonoreerd met een subsidie.

Ga naar de lijst van gehonoreerde onderzoekers.

Feestelijke uitreiking
Op 17 oktober zullen de 19 laureaten tijdens een feestelijke uitreiking een oorkonde ontvangen van de voorzitter van NWO, prof. dr. Jos Engelen. De uitreiking vindt plaats bij NWO. Journalisten zijn van harte welkom. Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---

Meer informatie:


- Afdeling Voorlichting & Communicatie NWO

- t.: +31 (0)70 344 07 41, voorlichting@nwo.nl
- www.nwo.nl/mozaiek (procedures, documenten, eerdere toekenningen)

11-32


---

Alfabetische lijst van gehonoreerde onderzoekers:

Geneesmiddel voor chronische ontstekingen
M. (Mojtaba) Abdul Roda (m) 1985, UU
Tot nu toe is er geen effectieve therapie die chronische ontstekingen zoals longziekten volledig geneest. In de afgelopen vijf jaar is een nieuwe mechanisme bekend geworden dat een belangrijke rol speelt bij chronische ontstekingen. In dit onderzoek wordt getracht een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen wat gebaseerd is op de nieuwe bevindingen.

CXCL4 en systemische sclerose
A.J. (Alsya) Affandi (m) 1985, RU
Recent hebben we gevonden dat CXCL4 geassocieerd is met verscheidene immuunfenomenen bij systemische sclerose (SSc). In dit voorstel willen we ontrafelen hoe CXCL4 is betrokken bij het ontstaan van SSc. Deze studie zal leiden tot nieuwe inzichten in de waarde van CXCL4 als potentieel nieuw medicament voor SSc-behandeling.

Hoe ontvang je hulp?
K.T. (Katherina) Alvarez Durnov (v) 1979, VU
Het ontvangen van hulp kan onbedoelde gevolgen hebben, zoals toegenomen afhankelijkheid, stress, lage status en een slecht imago. Vanuit een sociaal psychologisch perspectief op intergroepshulpverlening stel ik een model voor waarin wordt onderzocht hoe de relatie tussen hulpverlener en ontvanger bepaalt of hulp de ontvanger ondermijnt, of juist sterker maakt.

Fiscaal beleid in de EMU
D.A.R. (Dennis) Bonam (m) 1987, VU
Het nationale begrotingsbeleid vormt een belangrijk instrument voor leden van de Europese Monetaire Unie (EMU) in het stimuleren van de economie, vooral gedurende een landspecifieke economische terugval. Maar vertoont het begrotingsbeleid dezelfde mate van effectiviteit tussen landen en hoe beïnvloed zij de macro-economische stabiliteit van de unie in zijn geheel?

Marokkaans imago
A. (Abdessamad) Bouabid (m) 1983, EUR
Marokkaanse Nederlanders en Marokkaanse Belgen zijn steeds vaker succesvol op domeinen als onderwijs en arbeidsmarkt, tegelijkertijd ervaren zij een negatief groepsimago, gebaseerd op een kleine groep die uitblinkt in sociale problemen en criminaliteit. Dit onderzoek bestudeert dit groepsimago en het effect hiervan op verschillende Marokkaanse jongeren in Nederland en België.

De evolutie van internationale verdragen
I. (Irina) Buga (v) 1988, UU
Het gedrag van staten zorgt voor een voortdurende ontwikkeling van het internationaal recht. Daarom zullen verdragen moeten worden aangepast aan de normen binnen de internationale gemeenschap. Het voorgestelde onderzoek heeft als doelstelling het belichten van het proces van de stilzwijgende wijziging van verdragen door het gedrag van staten - een onderbelicht vraagstuk van groot bbelang.

Technologische cultuur: een manier om gevolgen van aardbevingen in te perken? K.E. (Karen) Engel (v) 1982, WUR
Dit onderzoek richt zich op de kwetsbaarheid en capaciteiten van de Chileense samenleving met betrekking tot aardbevingen en tsunami's. Het belicht hoe de onderlinge wisselwerking tussen cultuur en technologie van invloed is op de maatschappelijke kwetsbaarheid en hoe hierop bestuurlijk kan worden ingespeeld.

Het verband tussen opereren aan darmkanker en leveruitzaaiingen S. (Simran) Grewal (v) 1984, VU
Dikkedarmkanker is een vaak voorkomende kankersoort. Alhoewel chirurgisch verwijderen de prognose verbetert, blijft het ontstaan van leveruitzaaiingen na de operatie een gevreesde complicatie met slechte prognose. Omdat de operatie paradoxaal genoeg de kans op leveruitzaaiingen vergroot, wil ik onderzoeken waarom dit gebeurt, zodat nieuwe behandelingen kunnen worden ontwikkeld.

Wat maakt een kunstenaar?
M. (Monika) Kackovic (v) 1967, UvA
Dit project bestudeert de effecten van kwaliteitssignalen op kunstverkoop, carrièreverloop en beoordeling door collega's van beeldend kunstenaars. Verschillende typen signalen - prijzen, recenssies, exposities, subsidies, affiliaties - en verschilleende typen verzamelaars - musea, bedrijfscollecties en pprivécollecties - worden onderscheiden, om combinaties en volgordes van kwaliteitssignalen en kuddegedrag onder verzamelaars te bestuderen.

Nieuwe methode voor herstel van het netvlies
S. (Sizar) Kamar (m) 1985, UvA
Retinitis Pigmentosa (RP) is een verzamelnaam voor een groep erfelijke oogziekten waarbij de fotoreceptorlaag van het netvlies zijn functie verliest en de patiënten geleidelijk blind worden. In dit project ga ik een nieuwe methode (optogenetics) bestuderen om de functie te herstellen van de gedegenereerde fotoreceptorlaag van het netvlies.

Leven met een oorlogsverleden
M.L. (Maja) Lovrenovic (v) 1974, VU
In een naoorlogse periode worstelen mensen met het opbouwen van hun bestaan, maar ook met hun herinneringen aan de gewelddadige gebeurtenissen die hun levens tekenden. Dit onderzoek tracht te achterhalen hoe mensen in Centraal Bosnië-Herzegovina het recente verleden een plek proberen te geven in gesprekken, reflecties, monumenten en herdenkingspraktijken.

Productie in een globaliserende wereld: een nieuwe gouden eeuw voor een handelsnatie? E.S. (Emil) Mihaylov (m) 1977, UvA
In deze tijd van globalisering, waarbij de productieketen in meer en meer onderdelen wordt gesplitst, verplaatsen steeds meer bedrijven hun goederenproductie en programmeerwerk naar lage-lonenlanden. Dit project onderzoekt wat de gevolgen daarvan zijn voor lonen, werkgelegenheid en welvaart in lage- en hoge-lonenlanden.

Erfelijke borstkanker en de rol van BRCA1/2
S. (Setareh) Moghadasi (v) 1979, UL
In 15% van de DNA-testen voor erfelijke borst/eierstokkanker wordt een klinisch onduidelijke variant in het BRCA1/2 gen gevonden. Deze testuitslag is psychisch belastend voor patiënt en familie en maakt beslissingen over preventieve maatregelen gecompliceerd. Dit onderzoek richt zich op verbeteren van analysemethoden en richtlijnen voor communicatie van deze varianten.

Cutis laxa: de genetische basis van een verouderende huid M. (Miski) Mohamed (v) 1985, RU
Erfelijke cutis laxa, gekenmerkt door overtollige en inelastische huid wordt veroorzaakt door een versneld verouderingsproces van huid- en bindweefsel met levensbedreigende gevolgen. Ontrafeling van de genetische oorzaken, door de nieuwste technologie op DNA-gebied, 'whole exome sequencing', geeft inzicht en maakt een behandeling, gericht op het tegengaan van bindweefselveroudering, mogelijk.

De geschiedenis van 'Dutch Design', 1945-2010
J. (Joana) Ozorio de Almeida Meroz (v) 1979, VU
Sinds 1946 is 'Dutch design' uitgegroeid tot een invloedrijke creatieve industrie in de Nederlandse economie. Deze studie onderzoekt de betekenissen en functies van het groeiende designveld van 'Dutch design', 1945-2010. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een wetenschappelijke methodologie ter bestudering van design in zijn sociale contexten.

The Road to Reconciliation: Optimizing the Legitimacy and Efficacy of the International Criminal Court within the African Union I.S. (Ingrid) Roestenburg-Morgan (v) 1975, UU
There has been debate on whether the ICC is capable of meeting the notions of legitimacy as understood from an African perspective. This research will focus on developing remedies conscious of African custom and International law, to promote continued existence of the ICC and its fight against impunity in Africa.

De rol van bloedplaatjes in tumorgroei
S.A. (Siamack) Sabrkhany (m) 1981, UM
Tumorgroei is afhankelijk van de aanleg van bloedvaten; dit proces (angiogenese) wordt gestimuleerd door groeifactoren. Bloedplaatjes transporteren grote hoeveelheden groeifactoren. Wanneer ze in tumorbloedvaten hechten en hun inhoud afgeven zijn ze theoretisch in staat tumorgroei te bevorderen. In dit project zal het belang van deze rol van bloedplaatjes onderzocht worden.

De ontrafeling van taaislijmziekte
J.J. (Jennifer) Speirs (v) 1984, UU
Patiënten met taaislijmziekte hebben ernstige longproblemen. Sommige gaan sneller achteruit door onbegrepen overgevoeligheidsreacties tegen schimmels in de longen. Gebrek aan inzicht in deze overgevoeligheidsreactie staat specifieke behandeling in de weg. Met dit onderzoek willen wij de overgevoeligheidsreactie beter begrijpen zodat wij verbetering kunnen bieden in behandel- en preventiemogelijkheden.

Wie zijn staatlozen?
K.J. (Katarzyna) Swider (v) 1985, UU
Volgens het internationaal recht moeten staatlozen bescherming krijgen. Maar hoe stel je vast dat iemand staatloos is? Daar hebben nationale en internationale jurisdicties geen duidelijk antwoord op, waardoor vele staatlozen geen toegang tot hun rechten krijgen. Dit project onderzoekt hoe de vaststelling van staatloosheid beter geregeld kan worden.


---