Politie Midden- en West Brabant

Bredase jongen met nepvuurwapen betrapt

Breda, 26-07-2011

Een 15-jarige jongen uit Breda is maandagmiddag, 25 juli 2011, betrapt op het bezit van een nepvuurwapen. Rond 16:45 uur kreeg de politie een melding dat bij het fietspad aan het Walpad een persoon met een vuurwapen zou zitten. Met meerdere eenheden ging de politie ter plaatse en troffen de jongen aan. Het wapen had hij bij het zien van de politie verstopt. Het betrof een zogenaamd balletjespistool, dat hij van zijn vader had gekregen die het had gekocht tijdens een vakantie in Spanje. De politie heeft het wapen in beslag genomen en een verklaring opgenomen. De Bredanaar wordt verwezen naar Bureau Halt voor een alternatieve straf.

Over nepwapens

De politie en het Openbaar Ministerie nemen het bezit van nepwapens hoog op. Bezit van nepwapens wordt vervolgd, juist omdat ze geschikt zijn om er mee te dreigen. Elk jaar weer, na de vakantieperiode, ziet de politie het aantal opgemaakte processen verbaal weer toenemen. Het bezit van een nepwapen is strafbaar volgens de wet Wapens en Munitie. Nep-Magnums, -Brownings en -Riotguns, ook al zijn ze kleiner of groter van formaat of een andere kleur dan zwart of metaalkleur, je mág ze niet in je bezit hebben. Ook zogenaamde balletjespistolen en
laserpistolen zijn strafbaar; deze kunnen verwondingen veroorzaken.

Koop ze niet, is het dringende advies. Bezitters van een nepwapen worden strafrechtelijk vervolgd. Jongeren krijgen een taakstraf of (voorwaardelijke) jeugddetentie. Volwassen first-offenders kunnen een boete van 180 euro verwachten. De maximale straf voor het bezit van een nepwapen is negen maanden cel of een boete van maximaal 16.750 euro, bij een nieuwe overtreding.

Laatst gewijzigd 26-07-2011 11:49 | © Regio Midden en West Brabant |