Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Science Center NEMO
Amsterdam, 26 juli 2011

Krijgen kinderen bij het luisteren naar muziek op hetzelfde moment kippenvel als hun ouders?

Communicatiewetenschappers VU onderzoeken muziekbeleving tijdens NEMO Science Live

Op deze en een aantal andere vragen probeert dr. Ivar Vermeulen en zijn achtkoppige onderzoeksteam tijdens deze zomervakantie in NEMO een antwoord te vinden. Het onderzoek vindt plaats binnen het Science Live programma van NEMO en richt zich zowel op volwassenen als kinderen.

Wat gaat er door ons heen als we naar gevoelige muziek luisteren? En verschilt dit in combinatie met beeldmateriaal? Hierbij staat de melancholische muziekbeleving centraal. "Melancholie heeft te maken met het verstrijken van de tijd, met herinneringen en verlies. Het ligt voor de hand dat vooral jonge kinderen dat soort emoties nog niet hebben. Maar tegelijkertijd laten zij vaak dezelfde reacties, zoals kippenvel, zien als volwassenen. Het is de eerste keer dat hier onderzoek naar wordt gedaan" aldus hoofdonderzoeker Vermeulen. "Wij vinden het spannend wat er uit zal komen. Ook omdat de uitkomsten van dit onderzoek wellicht bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld films of reclames; deze gevoelens bij muziek kunnen op hun beurt weer de impact van een visuele boodschap ondersteunen."

Meedoen aan het onderzoek kan vanaf 4 jaar en duurt ongeveer 20 minuten. Het onderzoek loopt nog t/m 4 september. De wetenschappers zijn live te volgen via twitter: @NEMOScienceLive.

Fotobijschrift: Jonge bezoeker van NEMO krijgt intake voor het VU onderzoek naar 'gevoelige muziek' in de onderzoekskamer van Science Live in Science Center NEMO.

Over Science Live
Met Science Live brengt NEMO wetenschap en publiek bij elkaar. Dit levert niet alleen waardevolle gegevens op, maar geeft het publiek ook een interessant kijkje in de wetenschappelijke keuken. Wetenschappers die hun onderzoek ook in NEMO willen uitvoeren, kunnen meer informatie vinden op www.e-NEMO.nl/sciencelive.

Over Science Center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland. Het aanbod is bedoeld en geschikt voor bezoekers van alle leeftijden. NEMO is open van 10.00-17.00 uur. Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 15 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station). Voor meer informatie: www.e-NEMO.nl.

-Einde persbericht-

**

Ingezonden persbericht