Gemeente Venray



26 juli 2011

Venray stapt over op brengsysteem plastic afval

Met ingang van september stapt de gemeente Venray over op een brengsysteem voor plastic afval. Dat betekent dat het plastic afval in Venray niet meer aan huis wordt opgehaald. Inwoners kunnen het plastic afval in één van de speciale containers deponeren die verspreid in de hele gemeente staan. De laatste inzamelronde van Sita is op vrijdag 19 augustus.

Met de keuze voor brengen komt na één jaar een einde aan de proef met het maandelijks ophalen van het plastic. Wethouder Ike Busser legt uit waarom: "Huis-aan-huis ophalen levert wel extra plastic op in vergelijking met brengen, maar de kosten zijn ook flink hoger. Per saldo is het duurder voor de gemeente en de Venrayse burger. Dus is het verstandig om terug te keren naar het bestaande brengsysteem."

Slimme ondergrondse container

Inwoners kunnen het plastic blijven brengen naar één van de speciale containers voor kunststof afval. Ze staan bij supermarkten in Venray en op centrale plekken in dorpen en wijken. Vorig jaar is in Oostrum de eerste ondergrondse container voor kunststof afval in gebruik genomen. De apparatuur in deze speciale container perst het plastic bijeen, zodat de container minder vaak geleegd hoeft te worden. Het apparaat geeft zelf aan als de container moet worden geleegd. Omdat deze ondergrondse perscontainer naar tevredenheid functioneert, worden de komende maanden meer bakken voor het plastic afval in de grond geplaatst. De containers bij de supermarkten zijn vorige week geplaatst.

Geen zakken meer bestellen

Inwoners kunnen nog tot 1 augustus 2011 gratis Plastic Hero-zakken bestellen voor het aan huis inzamelen van plastic afval. Dit kan via het telefoonnummer 0800-7329253 (gratis) of via www.zakkenbestellen.nl. Na die datum zijn het telefoonnummer en de website niet meer voor inwoners van Venray beschikbaar. Volle Plastic Hero-zakken zijn te groot voor de containers voor plastic. Zakken die over zijn, zijn dus niet meer bruikbaar voor Venrayse inwoners.

Plastic apart blijven houden

Wethouder Ike Busser benadrukt dat het voor de inwoners van Venray aantrekkelijk blijft om plastic apart te houden. Vanwege het milieu én de portemonnee. "Vorig jaar werd 13,3 kg kunststof per inwoner ingezameld in heel Venray. Van al dat plastic worden nieuwe kunststof producten gemaakt, zoals bermpaaltjes, pallets, fleecetruien en nieuwe verpakkingen. Bovendien scheelt het apart houden van het plastic afval tientjes per jaar aan afvalstoffenheffing."