Watersportverbond - KNWV

Verbond wil aanpak waterplanten Gooi- en Eemmeer

dinsdag 26 juli 2011

In een gezamenlijke brief pleiten Watersportverbond en HISWA Vereniging voor een plan van aanpak om het maaien van waterplanten in het Gooi- en Eemmeer aan te pakken. Ook dit seizoen is er sprake van grote overlast van de waterplanten.

De groei van de waterplanten is al jaren een probleem op de randmeren. Het is de keerzijde van de verbetering van de waterkwaliteit. De waterplanten groeien met name in ondiepe wateren. Juist in de
randmeren, met veel ondiepe stukken buiten de vaargeul, leidt dat tot klachten van schade aan roer, schroef of persoonlijk letsel.

Samenwerkingsverband
Voor het Wolderwijd en het Veluwemeer ligt een plan klaar om te gaan maaien als de nood het hoogst is. Watersportverbond en HISWA Vereniging hebben daar afspraken over gemaakt met het projectbureau IIVR, het bestaande samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, provincies en de gemeenten. Het projectbureau IIVR houdt zich echter niet bezig met het Gooi- en Eemmeer. Daarover gaat de Stuurgroep Blauwe As, een nieuw samenwerkingsverband van de gemeenten.

Plan van aanpak
In een brief aan de Stuurgroep vragen Watersportverbond en HISWA Vereniging te komen met een plan van aanpak zodat de ergste overlast van de waterplanten met ingang van volgend jaar voorkomen kan worden.

Foto: Google