FNV KIEM

VAR moet eenvoudiger, persoonlijker en meer zekerheid bieden

dinsdag 26 juli 2011

FNV KIEM heeft in samenspraak met FNV Zelfstandigen Diensten en FNV ZBO op 26 juli een notitie naar de regering en de Tweede Kamer gestuurd waarin vereenvoudiging van de huidige VAR-verklaring en een betere rechtsbescherming voor zzp'ers wordt bepleit.

Vereenvouding VAR-verklaring
Op dit moment zijn er vier soorten VAR-verklaringen, dat is niet duidelijk. Ook moet het persoonlijke karakter van de VAR worden benadrukt, een VAR mag niet op initiatief van een opdrachtgever worden aangevraagd. Misbruik van de VAR moet worden aangepakt, het moet een vrije keuze zijn om in opdracht of in loondienst te werken. De VAR-wuo (winst uit onderneming) moet ook beter gecontroleerd worden, daarmee kan veel zogenaamde schijnzelfstandigheid voor komen worden.

Volgens Peter van den Bunder en Inger Minnesma, bestuurders bij FNV KIEM komt het nu in de praktijk regelmatig voor dat opdrachtnemers alleen met zelfstandigen in het bezit van een VAR-wuo (winst uit onderneming) willen werken, omdat deze verklaring de opdrachtgevers vrijwaart van premieheffing, en tegelijkertijd niet de mogelijkheid biedt om (tijdelijk) in loondienst te komen werken.

Tussen wal en schip
Daarmee valt de freelancer tussen wal en schip. Niet de rechtsbescherming van het werknemerschap, maar ook niet de rechtsbescherming dat men gebruik kan maken van fiscale ondernemingsfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek zonder risico op naheffingen. "Dat moet anders en beter. Deze notitie vormt daarin een goede stap", aldus van den Bunder en Minnesma.