Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 26-07-2011 Gehandicapte huurder terug naar verpleeghuis

Met een zware lichamelijke handicap toch de regie over je eigen leven voeren. Voor de huurders van een Fokuswoning is dat al 30 jaar de gewoonste zaak van de wereld. Het kabinet dreigt deze huurders weer afhankelijk te maken van zorg in instellingen.

Half juni werd duidelijk dat het kabinet de subsidieregeling voor de ADL-clusterwoningen wil afschaffen. Het gevolg kan zijn dat huurders met een handicap hun zelfstandige leven moeten opgeven en -net als ver terug in de vorige eeuw- in een instelling moeten gaan wonen.

Afbeelding: huurder in rolstoel Fokus is de grootste en bekendste zorgaanbieder bij ADL-clusterwoningen in Nederland. De projecten van Fokuswonen bestaan uit twaalf tot twintig volledig aangepaste huurwoningen, verspreid in een woonwijk en in de buurt van een hulppost. Vanuit die post kunnen de bewoners hulp oproepen voor algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Het bijzondere van deze woonvorm is dat de assistentie 24 uur per etmaal, zeven dagen per week, beschikbaar is en op afroep en aanwijzing van de bewoner wordt verleend. Bewoners van een ADL-clusterwoning hebben daarmee veel meer zeggenschap over hun leven dan in een instelling mogelijk is.

Dag en nacht beschikbare hulp dreigt te verdwijnen

Het kabinet is van plan om de speciale subsidieregeling op te heffen en het ADL-clusterwonen vanaf januari 2012 te financieren uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Daarmee vervalt de 24-uurs beschikbaarheid van de hulp op afroep. Voor veel huurders van een clusterwoning heeft dat desastreuze gevolgen. Er zit dan voor hen niets anders op dan verhuizen naar een verpleeg- of verzorgingshuis.

Geen animo voor terugkeer naar instelling

'De klok dreigt 30 jaar te worden teruggezet' zegt de directeur van Fokus Okko Jongsma op de website fokuswonen.nl. Sandra Wieringa, huurder van een Fokuswoning in Apeldoorn, legt uit dat de 24-uurs assistentie op afroep voor haar van levensbelang is, omdat zij hulp nodig heeft bij beademing. "Als ik het benauwd krijg moet er meteen iemand komen om mij te helpen. Als dat niet meer kan, betekent dat voor mij dat ik naar het verpleeghuis moet, en dat wil ik niet".

Tweede Kamer in actie voor behoud ADL-clusterwonen

Eind juni werden er namens de cliënten van Fokus 34.000 handtekeningen overhandigd aan Tweede Kamerleden, in de hoop de subsidieregeling te behouden. Dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de Tweede Kamer in actie kwam. De PvdA-fractie vroeg een spoeddebat aan. Op 14 september staat nu een Algemeen Overleg geagendeerd over het ADL-clusterwonen.

Ervaringen met clusterwonen melden

Bewoners van een ADL-clusterwoning die willen vertellen wat het voor hen betekent als deze woonvorm op de schop zou gaan, kunnen terecht bij het meldpunt van de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad. Deze raad gaat binnenkort met de staatssecretaris praten, en neemt daar de verhalen van bewoners uiteraard in mee.