Wageningen Universiteit en Researchcentrum 12 jul 2011

Onderdeel: LEI

Economisch gezien is het ruimen van boerderijen in een straal van 1 of 3 km rond besmette bedrijven de beste manier om vogelgriep te bestrijden. Vaccinatie van kippen in een straal van 3 km rond besmette bedrijven is weliswaar goedkoper, maar de epidemie wordt dan groter en duurt langer. Dat blijkt uit een onderzoek van het LEI en het Central Veterinary Institute, onderdelen van Wageningen UR.

Onderzocht zijn de gevolgen van preventief ruimen in een straal van 1, 3 en 10 km als ook die van vaccinatie rondom boerderijen die besmet zijn met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI), oftewel vogelgriep. Uit het rapport Control of Highly Pathogenic Avian Influenza blijkt dat de epidemie korter duurt bij preventief ruimen, maar dit heeft meer geruimde bedrijven tot gevolg. Noodvaccinatie heeft minder effect op het verkorten van de duur van de epidemie, maar beperkt wel het aantal te ruimen bedrijven. De EU-strategie waarbij alleen besmette bedrijven geruimd worden helpt niet voldoende bij een uitbraak in een dichtbevolkt pluimveegebied.

Nieuwe HPAI-epidemie
In het rapport beschrijven de onderzoekers diverse strategieën die de overheid kan toepassen bij een uitbraak van HPAI. Het is geschreven in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) voor het ondersteunen van besluitvorming bij een nieuwe HPAI-epidemie. Grootschalig preventief ruimen wordt volgens de onderzoekers maatschappelijk steeds minder geaccepteerd. De samenleving roept vaker om alternatieve bestrijdingsmaatregelen zoals vaccinatie.

Rapport 2011-032: Control of Highly Pathogenic Avian Influenza; Epidemiological and economic aspects
Contact
LEI
Ron Bergevoet