Wageningen Universiteit en Researchcentrum 7 jul 2011

Onderdeel: LEI

Nederland is goed geïnformeerd over de ontwikkelingen op de agrarische wereldmarkt. In de afgelopen decennia bouwde ons land een goed functionerend systeem op van landbouwmarkt- en prijsinformatie. Zo blijkt uit het rapport Marktinformatie voor landbouwbeleid dat het LEI, onderdeel van Wageningen UR, opstelde in opdracht van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Aanleiding voor het onderzoek waren de sterke prijsfluctuaties op de landbouwmarkten de afgelopen jaren. Dit leidde in sommige landen tot crisissituaties en politieke onrust, en wereldwijd tot toenemende zorg om de voedselvoorziening. Het ministerie wilde daarom een beeld krijgen van de manier waarop in Nederland de markt- en
prijsinformatievoorziening is georganiseerd.

Netwerk
Het Nederlandse markt- en prijsinformatiesysteem bestaat uit een omvangrijk netwerk van informanten en gebruikers. De informatie wordt gebruikt voor overheidsbeleid, onderzoek, statistiek en als marktinformatie voor bedrijven. Nederland draagt hiermee ook bij aan internationale informatiesystemen en beleidsontwikkeling, vooral voor het EU-markt- en prijsbeleid.

Rapport 2011-034: ⢠Marktinformatie voor landbouwbeleid Contact
Cees de Bont