Algemene Onderwijsbond

Wereldcongres steunt unaniem resolutie tegen kinderarbeid

Vandaag is op het zesde World Congress of Education International in Kaapstad een resolutie van de Algemene Onderwijsbond tegen kinderarbeid aangenomen. Meer dan 1000 vertegenwoordigers van onderwijsvakbonden uit verschillende landen hebben unaniem besloten de resolutie te steunen.

Education International is de vertegenwoordiger van docenten en ander onderwijspersoneel op wereldniveau. Het World Congress of Education International wordt iedere 4 jaar gehouden en is bedoeld om het beleid vast te stellen. Het thema van dit jaar is "Building the Future through Quality Education", een thema waarbij de resolutie goed aansluit.

De resolutie die de AOb, samen met de Duitse onderwijsbond Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft (GEW) indiende, stelt dat kinderen het recht hebben onderwijs te genieten. Tot tenminste het vijftiende levensjaar moet een kind naar school kunnen in plaats van te werken. Bovenal roept de resolutie de leden van Education International op actief bij te dragen aan deze doelstelling. De eigen leden hebben ondersteuning nodig in hun strijd tegen kinderarbeid en bij overheden moet helaas nog altijd tegen het fenomeen worden gelobbyd.

AOb voorzitter Walter Dresscher: "Een resolutie indienen tegen kinderarbeid en voor het recht op onderwijs voor ieder kind is natuurlijk niet nieuw. Deze resolutie gaat echter verder; vakbonden worden opgeroepen actief kinderarbeid tegen te gaan. In 2010 waren er wereldwijd 215 miljoen kinderen aan het werk. Laten we hopen dat deze resolutie eraan bijdraagt dat dit aantal op korte termijn drastisch verminderd is."